Co-Pains Willem en Merel stapten over van de sociale sector naar de horeca. — © Wouter Adriaensen

Willem en Merel van zorg naar bakkerij: “Eerste Co-Pains met verbruikszaal”

Over een carrièreswitch gesproken. Willem Van Genechten en Merel Rooyakers openden deze week hun bakkerij met verbruikszaal op de Lebonsite. Daarvoor werkten ze allebei in de sociale sector.

Twee jaar geleden kwam de Lebonsite weer in Turnhoutse handen. De laatste maanden geraken de winkelpanden opnieuw ingevuld. Na onder meer een gastrobar en een meubelzaak is er nu een bakkerij van Atelier Co-Pains gevestigd op de hoek van de Victoriestraat en de Vianenstraat.

“Ik werkte vroeger in de bijzondere jeugdzorg, Willem in de forensische psychiatrie”, vertelt Merel. “Maar we waren toe aan ons eigen verhaal. We hebben een huis gekocht in de Herentalsstraat, waar vroeger kaaswinkel Domus Casei gevestigd was. Dat handelspand bleek te klein voor het concept dat wij voor ogen hadden. Via de stad zijn we in dit pand terechtgekomen en dat was liefde op het eerste gezicht.”

Betere patisserie

De Turnhoutse vestiging van Co-Pains is al de achtste in de provincie Antwerpen. “Ik ben drie jaar geleden als zelfstandige begonnen met de vulling voor taarten”, vertelt Serge Lamoral. “Met het Brasschaatse Brood & Banket Service en hun grootste klant, bakkerij Vanopstal - Vanboxel, ben ik gestart met Co-Pains. Turnhout is de eerste met een eigen verbruikszaal.”

De eerste dagen waren al een schot in de roos voor de nieuwe Co-Pains. “Mensen genieten ervan om hier een koffie met een gebakje of een belegd broodje te nuttigen”, ziet Willem. “Onze eenpersoonsgebakjes zijn populair. We verkopen de betere patisserie en hebben twee bijzondere broden in het assortiment, met minder korst.”

Tot maart krijgen Willem en Merel hulp in hun zaak van Els, die midden maart een nieuwe vestiging van Co-Pains opent in Beerse.