Wim Bax Arendonk “Wij zijn allebei groot geworden bij de Chiro”, zeggen Wim Bax en zijn vrouw Joke Soffers (vooraan). — © EMA

Wim Bax bouwt schoolbus om tot rijdende gereedschapskist

Machine- en gereedschapswinkel Wim Bax in Arendonk heeft een Amerikaanse schoolbus omgebouwd tot een rijdende gereedschapskist. De bus zit boordevol werkmateriaal, van boormachines en slijpschijven tot schroeven en nagels. “Alle verenigingen in de regio mogen onze BaxBus gratis komen lenen”, zegt zaakvoerder Wim Bax (42) uit Retie-Schoonbroek.

In hun winkel in industriepark Hoge Mauw in Arendonk verkopen en verhuren Wim Bax en zijn vrouw Joke Soffers machines, gereedschappen, waterpompen en beregeningsmateriaal, zowel aan zelfstandige bouw- en tuinaannemers als aan particulieren. Het nieuwste artikel in hun winkel is de BaxBus, een omgebouwde Amerikaanse schoolbus volgestopt met kwaliteitsvol werkmateriaal van het A-merk Milwaukee. “De Baxbus is niet te koop of te huur, maar we lenen hem wel gratis uit”, zeggen Wim en Joke. “Waarom gratis? Omdat we geloven dat Milwaukee het beste materiaal aanbiedt op de markt. En dit is onze manier om klanten daarvan te overtuigen.”

Groot geworden bij Chiro

Het gratis aanbod geldt wel alleen voor verenigingen en vzw’s. “Wim en ik zijn allebei groot geworden bij de Chiro van Retie-Schoonbroek en wij dragen het verenigingsleven een warm hart toe”, zegt Joke. “Dus: organiseer je deze zomer een festivalletje of een ander evenement? Bel ons en wij leveren de BaxBus. Zo hoeft niemand van de groep nog eigen materiaal van thuis mee te brengen, iets wat soms voor frustraties zorgt. Alles wat je nodig hebt, zit in de bus: nagelschieter, boormachine, slijpmolen, schuurmachine, cirkelzaag, wipzaag, bladblazer, schaar, schroevendraaiers, kniptangen, alles-alles-alles is aanwezig, tot en met een professionele werfradio.”

De BaxBus zit vol met werkmateriaal van het topmerk Milwaukee, van boormachines en slijpmolens tot schroeven en nagels. — © EMA

Gebruik- en verbruikschuiven

Alle machines en gereedschappen in de ‘gebruikschuiven’ zijn volgens Wim gratis te gebruiken. “Voor de dingen in de ‘verbruikschuiven’, zoals nagels, vijzen, plakband, kabelstrips en alcoholstiften, daarvan maken we achteraf nog een kleine rekening aan een verenigingprijsje”, zegt hij. “Zo moet je al geen tijd verliezen door over en weer naar de dichtstbijzijnde doe-het-zelver te rijden.”

Het enige wat Wim Bax BV in ruil vraagt, is dat je de BaxBus tijdens je evenement parkeert op een goed zichtbare plaats voor de bezoekers. Zo is de BaxBus volgende maand voor het eerst te zien op Schoonbroek Leeft in Retie-Schoonbroek. Ook Retie Rockt, Goezot in Oud-Turnhout, Sjock Festival in Gierle (Lille) en Carpe Rockt’em in Arendonk hebben de gereedschapskoffer op wielen al gereserveerd voor de komende festivalzomer.

The A-Team

Van oorsprong is de BaxBus zo’n typische gele schoolbus die Wim en Joke speciaal lieten overkomen vanuit de Verenigde Staten. “We hebben de bus volledig gestript, heringericht en opnieuw gelakt in onze rode bedrijfskleuren”, zegt Wim. Behalve Wim Bax BV en de merknaam Milwaukee staat ook de ludieke slogan Tools for non-fools in het groot op de carrosserie. “Geïnspireerd op The A-Team”, zegt Joke met een knipoog.