Bakkeretje Turnhout Bakker Joyce Verloop en patissier Yenta Jacobs van ’t Bakkeretje. — © Bert De Deken

Yenta en Joyce openen ’t Bakkeretje: “Je kunt hier weer een ‘pateeke’ komen eten, zoals vroeger”

“Als mijn vader komt helpen, denken klanten dat hij de bakker is”, lacht Yenta Jacobs, die samen met Joyce Verloop ’t Bakkeretje in Turnhout heeft geopend. “Als hij dan naar mij wijst, geloven ze hem niet. Mensen blijven bakkers met mannen associëren.”

Yenta Jacobs is patissier-chocolatier. Joyce Verloop is bakker. Samen openden ze in september ’t Bakkeretje tegenover de Middelareskerk in de Merodelei in Turnhout. Op die plaats is al sinds mensenheugenis een bakkerij. “Maar Hermans was er de laatste warme bakker”, weet Yenta. “De opvolgers, Van Heuckelom en Mariën, hadden hier alleen een broodwinkel. Wij zijn dus eigenlijk de opvolgers van bakker Hermans, want hier wordt alles weer ter plaatse gemaakt.”

Yenta is al een tijdje actief als patissier. “De voorbije jaren deed ik dat in bijberoep. Ik had een foodtruck, Beans & Bakery, en een webshop. Met die webshop is het eigenlijk begonnen. De foodtruck heb ik verkocht nadat we hier een bakkerij hebben geopend. Dat was niet langer combineerbaar.”

Favoriete gebak: chocomoussetaart

Yenta maakte ook weer wat ruimte vrij voor een verbruikszaal. “Je kunt hier dus weer een pateeke komen eten, zoals vroeger bij Hermans”, zegt ze. “Ik maak alle patisserie zelf. Hier vind je geen standaardtaarten die machinaal gemaakt zijn, maar patisserie met bijvoorbeeld passievrucht. Mijn favoriet is mijn chocomoussetaart. Die verkoopt als zoete broodjes. Tijdens de kerstperiode maakte ik rendiertjes met chocomousse, een dun laagje biscuit en chocoladekrullen. Die vielen zo in de smaak dat ik het amper kon bijhouden om er te maken.”

De patissier gebruikt ook recepten van haar overleden bomma. “Zo’n chocomoussetaart is een product waar alleen in het weekend vraag naar is. In de week maak ik vlaaien volgens haar recept. Ik heb ook iets dat we een ‘bommake’ noemen. Het is een tulband met drie smaken, viervruchtencompote, een melkchocoladen grenache en afgewerkt met vers fruit.”

“We zijn een echte warme bakker, die alles nog zelf bakt.” — © Bert De Deken

Brood helemaal zelf bereid

Joyce is de bakker. Zij staat elke ochtend al om 3 uur in de bakkerij om brood te bakken. “Ik heb een bakkersopleiding genoten in Nederland, waar ik vandaan kom, maar heb voordien nooit als bakker gewerkt. Wel op de bakkersafdeling van een supermarkt. Vroeg opstaan vind ik geen probleem. Ik werkte ooit ook als nachtelijke orderpicker.”

“Er zijn veel bakkers die zich wel warme bakker noemen, maar dat eigenlijk niet zijn”, weet Joyce. “Ik koop wel kant-en-klaar deeg aan voor de standaardbroden, maar alle andere broden start ik van nul, met bloem en gist. Ik maak zestien verschillende broden, maar sommige soorten wel alleen op bestelling. Ik gebruik geen bewaarmiddelen in het brood, maar hoor van klanten toch dat mijn brood langer vers blijft.”

De naam van de zaak is ’t Bakkeretje. “En niet ’t Bakkertje, zoals veel mensen zeggen”, lacht Yenta. “Die extra ‘e’ verwijst niet naar het feit dat hier twee vrouwen werken, maar kozen we naar analogie met superette. Je kunt hier ook voor verschillende zaken terecht, zoals mijn zelfgemaakte pralines en petitfours. Ik tempereer de chocolade nog met de hand. Niet alleen omdat dat ambachtelijker, maar ook omdat we als startende ondernemers niet het budget hebben om dure machines aan te kopen.”

’t Bakkeretje is dagelijks open vanaf 7 uur. Dinsdag is de zaak gesloten.

http://tbakkeretje.be