Foto's : Bert De Deken

Zelfoogsttuin zoekt nieuwe leden: “Het zou jammer zijn dat niet meer mensen hiervan kunnen genieten”

TURNHOUT - Karolien Van Mierlo glundert. De stadsboer is teruggekeerd, de CSA-zelfoogsttuin bij de stadsboerderij floreert en de mand met zelfgeplukte groenten puilt uit. “Nu hebben we alleen nog meer leden nodig om de tuin rendabel te houden. Graag ook wat meer gezinnen, zodat we ook wat meer kinderen kunnen laten oogsten.”

TURNHOUT - Karolien Van Mierlo glundert. De stadsboer is teruggekeerd, de CSA-zelfoogsttuin bij de stadsboerderij floreert en de mand met zelfgeplukte groenten puilt uit. “Nu hebben we alleen nog meer leden nodig om de tuin rendabel te houden. Graag ook wat meer gezinnen, zodat we ook wat meer kinderen kunnen laten oogsten.”

 

Jeroen en zijn team: Bashir en Chris.

Jeroen en zijn rechterhanden Chris en Bashir konden pas in mei weer aan de slag. “De tuin is daarom nog niet zoals ik het zou willen”, zegt Jeroen. “Maar we zijn op de goede weg. We hebben dag en nacht gewerkt om dit te bereiken. We wilden voldoende groente telen voor alle leden van de zelfoogsttuin en dat lukt. We willen wel nog meer met bodembedekkers werken. Ook de permacultuur is deels teruggekeerd. Een deel van de moestuin is een wilde tuin. Daarin zag ik vorige week nog een egeltje dat slakken aan het eten was.”

Courgettes à volonté

De oogst is alvast overvloedig. In de serres vinden we meer courgettes dan de leden van de zelfoogsttuin ooit op kunnen, aubergines in diverse vormen en kleuren en smaakvolle tomaten in vele variëteiten. “We geven de tomaten haast nooit water”, verbaast Jeroen ons. “Tomaten zijn zuiderse planten. In het zuiden regent het ook niet zo vaak. We planten ze diep in de grond en halen veel groen weg, zodat alle voedsel naar de tomaten zelf gaat.”

Karolien toont de courgetten die ze net heeft geoogst.

Sommige groenten vinden we niet op de stadsboerderij. “Voor aardappelen en asperges werken we samen met de Wieltjeshoeve”, legt Jeroen uit. “Maar we hebben voldoende om onze leden een jaar lang in hun groentebehoefte te voorzien. Mijn droom is om de hele stad te kunnen bedienen.”

Ledenvereniging

Alleen leden mogen groente komen plukken in de zelfoogsttuin. Op dit ogenblik zijn er dat iets meer dan honderd. Per honderd leden kan de zelfoogsttuin één boer in dienst houden. “Het lidgeld is 365 euro per persoon per jaar. Voor gezinnen met kinderen geldt een korting. Ze betalen 20 euro per levensjaar vanaf 3 jaar.” Karolien Van Mierlo geeft toe dat dit bedrag mensen kan afschrikken. “Het is inderdaad niet weinig, maar de betaling kan worden gespreid. Eigenlijk gaat het om één euro per dag en dat weegt niet op tegen wat je ervoor in ruil krijgt.”
Je groenten zelf plukken kost wel wat meer tijd dan ze in de supermarkt kopen. “Maar ik kom altijd blij naar hier. Elke week stuurt Jeroen ons een oogstmail. Dan weten we wat er in de aanbieding is. Wat je hier oogst, vind je nergens anders. Bij ons is het elke dag feest op het bord. En het geeft me rust. Wie dat wenst, mag de stadsboer ook een handje helpen. Bij de heropstart in mei hebben enkele leden geholpen om de kruidentuin weer aan te leggen.”

Stadsboer is thuis

Het aanbod is afhankelijk van het seizoen en van de weersomstandigheden. “In de winter moeten we wel wat groente bijkopen”, zegt Karolien. “In de zomer verwerken we een deel van de oogst om in te vriezen. Er gaat niets verloren. Al moeten we deze maand wel vaak courgettesoep eten, want die zijn er teveel.”

Ook dit is een aubergine.

“We hadden geplant voor 145 leden, dus er staat wat te veel”, beseft Jeroen. “Volgend jaar zouden we graag kunnen aanplanten voor tweehonderd leden. Ik hoop dus dat we snel nog wat leden kunnen aantrekken. Voor mij lijkt het alvast alsof ik nooit ben weggeweest. Ik merk dat ook aan de reacties van voorbijgangers. Ze geven me het gevoel dat ik er op een of andere manier gewoon bij hoor.”
Lid worden? je vindt alle informatie op stadsboerderijturnhout.be/zelfoogsttuin