Nieuws Kempen Zero-waste shop krijgt plekje in winkelstraat

Zero-waste shop krijgt plekje in winkelstraat

Uitbaatster Iris Verellen (links) vindt met haar zero-waste winkel De Goedzak het komende jaar een onderkomen bij ‘t Geels Gazetteke, hier vertegenwoordigd door Loes Kenis. — © Hans Otten

Zero-waste shop krijgt plekje in winkelstraat

Iris Verellen opent woensdagmiddag haar zero-waste shop De Goedzak in het hart van winkelstraat Nieuwstraat in Geel. In haar pop-up in de Bloemfabriek kon ze al een mooie klandizie opbouwen.

Met de opening van De Goedzak in de Geelse Nieuwstraat zitten er vanaf woensdagmiddag in feite twee handelszaken onder één dak. Want de milieubewuste zaakvoerster Iris Verellen heeft met haar zero-waste shop een plekje gekregen bij dagbladhandel ’t Geels Gazetteke. De tweede helft van de winkelruimte die uitbater Pieter Lavrysen tot voor kort vulde met zijn pop-upkerstshop, is nu ingenomen door de verpakkingloze voedingswaren van De Goedzak. Die had zelf ongeveer een half jaar een pop-upwinkel in De Bloemfabriek in Geel-Ten Aard.

“Daar hadden Roos Met Witte Stippen en ik een prachtige locatie, maar in de winter blijkt een oud fabriekspand toch erg moeilijk te verwarmen te zijn”, vertelt Iris Verellen. “Het aanbod van Pieter om deze winkelruimte in te vullen, kwam zo precies op het juiste moment. Het is de bedoeling dat we hier blijven tot de volgende kerstpop-up eind dit jaar. Daarna zou ik naar de winkel van Roos Met Witte Stippen verhuizen, die eerst gerenoveerd moet worden. De ligging in het centrum van de stad is alvast uitstekend, hopelijk kunnen we er hier een rendabele zaak van maken.”

Jong en oud

De Goedzak is voor de Geelse duurzame ondernemer een activiteit in bijberoep, met de hulp van enkele milieubewuste flexijobbers. “Wanneer je in de supermarkt inkopen doet, kom je met een berg verpakkingen thuis. Dat frustreerde me hoe langer hoe meer. Bij De Goedzak brengen de klanten hun eigen pot, bokaal of zak mee en vullen die hier met de hoeveelheid producten naar hun behoefte.”

De winkel in de Nieuwstraat heeft een ruimer aanbod dan in De Bloemfabriek, zowel in het aantal verschillende producten als in de keuze binnen bepaalde voedingswaren. Zo zijn er extra granen en gedroogd fruit, maar ook nieuwe producten zoals havermelk, amandelmelk en gewone spaghetti. Daarvoor kiest Verellen in de eerste plaats lokale, duurzame producenten, zoals granola van een startende ondernemer in Lommel, saffraanlekkernijen van De Saffraanboer in Laakdal, confituren van De Pompoenerie in Kasterlee, vegan diepvriesmaaltijden van ’t Piekuurtje uit Balen of pasta en bloem van Puur Landelijk uit Mol.

Ze ontdekte dat de formule vooral twee bevolkingsgroepen aanspreekt. “Aan de ene kant heb je de jonge mensen zoals studenten, die een zeker klimaatbewustzijn hebben. Aan de andere kant heb ik dan weer oudere klanten. Het is hartverwarmend hoe normaal zij het vinden om op deze manier te winkelen en enkel te nemen wat ze voor de komende dagen of weken nodig hebben. Raar, maar veertigers of vijftigers zie ik veel minder in de winkel. Ik denk dat ik intussen een vijftigtal klanten heb dat op geregelde tijdstippen langskomt.”

De Goedzak is elke woensdag- en vrijdagnamiddag en de hele zaterdag open.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.