Lentemarkt Lyna Tops Lyna Tops begon in september vorig jaar met haar eigen merk oorbellen onder de naam Ons Lyna. Samen met zus Jorien organiseert ze nu zelf een creatief marktje. — © RR

Zussen organiseren markt met 35 creatieve ondernemers

De zussen Lyna en Jorien Tops uit Herentals vonden dat de kalender van marktjes met handgemaakte spullen in het voorjaar er wat bleekjes uitziet. Ze namen dan maar het heft in eigen handen en organiseren hun eigen Lentemarktje op 14 april. “Daar was blijkbaar nood aan.”

De marktjes met handgemaakte producten van creatieve geesten en andere ambachtslieden beleefden zowat tien jaar geleden hun hoogtepunt, maar lijken de laatste jaren wat te zijn weggedeemsterd. Corona heeft daar in zekere mate invloed op gehad. Maar totaal verdwenen zijn ze allesbehalve, want het aantal artistieke en handige producenten is zeker niet afgenomen. Dat merkten ook Lyna en Jorien Tops toen ze op het idee kwamen om een eigen creatief marktje te organiseren.

“Ik heb sinds september vorig jaar mijn eigen merkje van handgemaakte oorbellen”, vertelt Lyna Tops, de creatieve dame achter Ons Lyna. “Ik had daar in de maanden nadien al een paar van dergelijke marktjes mee gedaan. Maar omdat de kalender in dit voorjaar wat mager uitvalt, besloot ik met mijn zus om zelf iets op te zetten. Dat wordt ons allereerste Lentemarktje op zondag 14 april. Als locatie kozen we voor de lokalen van de Gidsen 2de Kempen op de Kleerroos in Herentals, waar ik zelf vele jaren lid ben geweest.”

Voor eigen gebruik

De respons verraste de initiatiefneemsters wel. Omdat ze het gebeuren in de eerste plaats openstellen voor lokale handelaars met handgemaakte hebbedingen spraken ze aanvankelijk vrienden en kennissen aan. “Om de 35 beschikbare plaatsen in het lokaal verder te vullen, maakten we een online inschrijvingsformulier aan. We schrokken zelf hoe groot de respons was, we hebben uiteindelijk nog verschillende kandidaten moeten weigeren. Het geeft maar aan dat de nood aan zoiets behoorlijk groot is”, zegt Lyna.

Zoals zo vaak het geval is, ontstond haar eigen merk in feite een beetje stoemelings. “Ik zocht naar oorbellen die passen bij wat ik draag en die ik bij elke gelegenheid kan dragen. Ik besloot die zelf te gaan maken. Maar heel wat collega’s en vrienden reageerden heel positief op mijn eigen oorbellen en vroegen of ze die konden kopen. Tja, dat was eigenlijk niet de bedoeling. Maar omdat de interesse bleef, heb ik me er toch op geworpen. Sinds september is Ons Lyna als merk officieel van start gegaan. Ik had niet verwacht dat het zo’n vlucht zou nemen, maar ben er wel trots op.”

Vanessa en Julie van Het Zoete Moment in Olen brengen allerlei zoets mee. — © MPH

Gevarieerd aanbod

Bezoekers treffen er verschillende standjes met juwelen aan, kledij voor jong en oud, kunstzinnige kaarsen, bewerkte houten spullen, originele wenskaartjes, schattige knuffels, bloemenkramen en nog heel wat meer. In tegenstelling tot haar zus neemt Jorien niet met eigen spulletjes aan het Lentemarktje deel, maar aan goede ideeën ontbreekt het haar evenmin. Samen met haar vriend stuurt zij de bar aan. “Bezoekers met een hongertje kunnen terecht bij de aanwezige Divine foodtruck of voor een lekker ijsje bij De Buulse. De opbrengst van de drank schenken we aan het goede doel. We kozen Boven De Wolken. Dat is een initiatief dat gratis professionele fotoshoots aanbiedt aan ouders die hun kindje verliezen. We vinden dat een supermooi initiatief dus willen we hen graag steunen”, zegt Jorien.

Of de gezusters Tops er meteen een jaarlijks evenementje van willen maken, staat nog lang niet vast. “Laten we eerst zien hoe het zondag loopt, dan kunnen we het nadien nog altijd bekijken”, zeggen ze.

Het Lentemarktje vindt op zondag 14 april van 11 tot 17 uur plaats in de lokalen van Gidsen 2de Kempen op Kleerroos 77A in Herentals.