Economische schade coronavirus

1/4 Limburgse bedrijven vond 2020 top

Het was vorig jaar niet alleen kommer en kwel in de Limburgse bedrijfswereld. Terwijl iets meer dan de helft hun business achteruit zagen boeren, deed een kwart het veel beter dan in 2019. Dat is één van de opmerkelijke conclusies uit een grote bevraging die Unizo en VKW Limburg net voor Kerstmis organiseerden.

Het is al 15 jaar dat beide werkgeversorganisaties elk kwartaal een grote enquête onder hun leden organiseren. Niet verwonderlijk sloot deze jubileumeditie af als de meest negatieve ooit. Parameters als omzet, winst, exportprestaties en tewerkstelling kregen in 2020 forse klappen. Alleen de investeringen bleven nog enigszins op peil. Het coronajaar betekende voor 53% van de Limburgse bedrijven een grote aderlating. 38% sloot het jaar af met verlies. Maar zowat een vijfde deed het even goed als in 2019 en een kwart liet zelfs betere cijfers optekenen.

Gevraagd naar hun prognose voor 2021 denkt 46% dat het een beter jaar wordt. 77% gelooft zwarte cijfers te kunnen schrijven bij de volgende jaarwisseling. Vooral de bouw, diensten en detailhandel zijn van mening dat nog slechter haast niet kan. Toch denkt 23% dat het dieptepunt nog niet is bereikt, en de ramp nog groter zal zijn dan in 2020.

De focus van de Limburgse ondernemingen wordt dit jaar gelegd op digitalisering en automatisering. Het bijstellen van de interne organisatie en processen is de tweede prioriteit. Daarnaast wordt veel belang gehecht aan het bewaken van de verbondenheid tussen de werknemers. Het minste tijd en energie zal worden gestopt in het invullen van vacatures (omdat die er niet massaal zullen zijn) en in verdere internationalisering (omdat het transport van goederen en mensen moeilijk is).

Tot slot blijkt uit de enquête dat de populariteit van de federale regering lichtjes is gestegen. Dat komt door de steunmaatregelen in het kader van corona. Anderzijds blijven de frustraties van ondernemers naar de overheid groot. Vooral het gebrek aan efficiëntie stuit hen tegen de borst.

Spreidstand

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg legt uit: “Wie het glas half leeg wil zien, merkt op dat het forse herstel dat zich na de coronaklap in het voorjaar inzette, helemaal stilviel. Wie de roze bril hanteert, benadrukt dat de ingrijpende maatregelen van de tweede lockdown (gelukkig) geen nieuwe algemene breakdown van onze economie betekende. De grote verschillen tussen de sectoren en die qua bedrijfsomvang baren ons echter zorgen. Een dergelijke grote spreidstand kan niet lang meer volgehouden worden. Groot en klein en ook de diverse sectoren zijn immers sterk met elkaar verstrengeld en hebben mekaar nodig. We staan op een cruciaal punt. Ofwel moet men bijbenen ofwel wordt men ongenadig terug meegetrokken in het diepe."

Marathon
Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, vult aan: “De terugblik van onze Limburgse ondernemers op 2020 en de vooruitblik naar 2021 leren ons twee dingen. Eén: de coronacrisis heeft ondernemers in alle sectoren getroffen, van klein tot groot. Twee: ondanks deze aanhoudende tegenslag, zijn de ondernemers globaal gezien optimistisch gestemd voor het komende jaar. Velen lopen al maanden een marathon zonder voorbereiding, en sommigen weten niet of ze de eindmeet zullen halen. Toch blijft het merendeel strijdbaar en kijken de meeste Limburgse ondernemers uit naar een herstel van de business voor hun bedrijf in het komende jaar. Onze boodschap is duidelijk: laat ons er alles aan doen om de vaccinatiestrategie te versnellen, zo virus onder controle te krijgen en nieuwe beperkingen te vermijden. In de tweede helft van 2021 moet de relance volop aan de gang zijn. We kijken er allemaal naar uit.”