Dief-300×300

1/5 ondernemers niet op vakantie door onveiligheid

Een vijfde van de ondernemers gaat niet met vakantie uit vrees voor criminele feiten mochten ze afwezig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Unizo-Limburg dat werd voorgesteld in Bilzen. Zowat 80 procent van de ondervraagden is vandaag bewuster bezig met veiligheid dan voorheen.

De enquête van Unizo-Limburg geeft aan dat een derde van de ondernemingen de voorbije jaren het slachtoffer werd van criminele feiten als inbraak, overval of winkeldiefstal. Zo’n 20 procent vindt dat de onveiligheid is toegenomen en 80 procent gaat hier nu bewuster mee om. Zo baart de verschuiving van overvallen op minder beveiligde doelwitten als kleinere handelszaken, de ondernemers zorgen.

Een derde van de ondernemers maakt zich ongerust terwijl zij op vakantie zijn. Zo communiceert een kwart van hen niet via de social media over de verlofdagen, uit vrees om mensen met slechte bedoelingen wakker te schudden. Een vijfde zegt zelfs niet of niet meer met vakantie te gaan om zelf een oogje in het zeil te houden in de zomermaanden.

“Hoewel we weten dat beveiliging geen mirkeloplossing is, hebben we toch een checklist gemaakt die ondernemers kan helpen om hun bedrijf beter te beveiligen tijdens de zomermaanden”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo-Limburg. “Met enkele nuttige tips hopen we zowel materiële als psychologische schade te voorkomen, want vergeet niet dat 1 op 10 ondernemers ook op geestelijk vlak te lijden heeft als slachtoffer van criminele feiten.”