fleuricnk2-300×199-1

10.000ste tandprothese voor Melotte

Bij het technologiebedrijf Melotte in Zonhoven is de 10.000ste tandprothese uit de machine gerold. De prothesen zijn één van de vele producten die het resultaat zijn van de revolutionaire productiemethode die Melotte heeft ontwikkeld: 'direct digital manufacturing'. Die technologie werd begin 2009 op punt gezet, en het Zonhovens bedrijf is nu druk bezig met uitrollen ervan. Zo zijn er al zes 'designcenters'  in Vlaanderen opgericht, waar de tandprothesen op vraag van de medici digitaal worden uitgetekend.

Anders dan in de klassieke methode worden de prothesen door een laserrobot bij Melotte uit nanofijn metaalpoeder opgebouwd. "Deze technologie is acht keer minder belastend voor mens en milieu", heeft Serge de Gheldere van het Leuvense studiebureau Futureproofed berekend. Volgens ecologiegoeroe Gunter Pauli (Ecover, The Blue Economy) kan de revolutionaire methode van Melotte zelfs een omwenteling in de industrie veroorzaken, een methode die de kwestie van de concurrentie met lage loonlanden totaal naar de achtergrond duwt en lokale productie verankert.

“Onze prothesen worden niet alleen beter, maar ook groener en zelfs meer dan de helft goedkoper afgeleverd”, zegt ceo Mario Fleurinck van Melotte (foto) “Wij leveren in 48 uur, terwijl een Chinese prothese 12 dagen op zich laat wachten. "

[caption id="attachment_5454" align="alignnone" width="300" caption="Ceo Mario Fleurinck van Melotte."][/caption]