fit nominees globachem indigo

2/3 kansen om exportprijs naar Limburg te loodsen

Exporter of the Year is een prachtige prijs die het beste exporterende bedrijf van Vlaanderen bekroont. Uit de lijst van 100 kandidaten heeft de jury van Flanders Investment & Trade 3 finalisten geselecteerd. Daarbij 2 Limburgse ondernemingen: Globachem van de familie Quaghebeur-Paesmans (Sint-Truiden) en IndigoCare uit de Essec-groep (Tessenderlo).

Ze noemen het nu de Flanders International Business Awards, wat een overkoepeling is van een aantal prijzen die door het FIT worden uitgereikt. Een vakjury gaat op zoek naar de beste Foreign Investor of the Year, de Startup of the Year en de Exporter of the Year (de vroegere Leeuw van de Export).

Het is in die laatste categorie dat er Limburgse bedrijven de finale ronde van 3 kandidaten hebben bereikt. Een firma uit Roeselare neemt het op tegen:

GLOBACHEM
Dit Truiense familiebedrijf (1e generatie) zag ongeveer 20 jaar geleden het licht en helpt land- en tuinbouwers hun gewassen gezond te houden. Zo wil Globachem bijdragen aan voldoende, veilig en duurzaam geteeld voedsel voor de stijgende wereldbevolking. Dat realiseren ze door een breed gamma bestaande en innovatieve gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen, te registreren en internationaal te vermarkten. Sinds de start ligt de focus op grote landbouwlanden als Frankrijk, Duitsland, het VK, Polen en later ook Brazilië. Vandaag is het bedrijf van Els Paesmans en Koen Quaghebeur in 39 landen actief, via een netwerk van distributeurs en een eigen vestiging in Brazilië.

Locatie: Sint-Truiden
Aantal medewerkers: 73,9 voltijdse equivalenten (België)
Omzet (2022): € 287.966.588,61
Exportaandeel in de omzet (2022): 95%
Aandeel niet-EU-landen in de export: 23%

INDIGOCARE
IndigoCare ontstond in 2009 als health tech spin-off van de Limburgse telecomgroep Essec. Het bedrijf uit Tessenderlo (tot voor kort Beringen) ontwikkelt en produceert het slimme oproepsysteem iCall voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Van bij de start koos IndigoCare, toen onder leiding van wijlen Mark Decat, bewust voor een internationale focus. Naast zorgkundige oproepen laat iCall onder meer toe om gegevens uit te wisselen tussen patiënten of bewoners enerzijds en het medische personeel anderzijds. Vooral de compatibiliteit en flexibiliteit van het systeem zijn uniek, waardoor het kan worden ingeplugd op de aanwezige kabelinfrastructuur en geïntegreerd met bestaande alarmsystemen. Vandaag zijn al meer dan 100.000 bedden in 56 landen uitgerust met iCall.

Locatie: Tessenderlo
Aantal medewerkers: 11,27 voltijdequivalenten (België)
Omzet (2022): € 2.809.126,97
Exportaandeel in de omzet (2022): 79%
Aandeel niet-EU-landen in de export: 20%

Op 20 september zal in Brussel bekendgemaakt worden wie met de prijs aan de haal gaat. We duimen voor de Limburgse kanshebbers!