Lanaken – Group De Ceuster kopie

20 miljoen voor nieuwe fabriek in Lanaken

De Kempense Group De Ceuster (DCM) gaat 20 miljoen euro investeren om in Lanaken een nieuwe fabriek voor potgrond en bodembedekkers te bouwen. Er zullen ruim 50 mensen tewerkgesteld worden.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken keurde zopas de verkoop goed van nagenoeg 11 ha industriegrond in de bedrijvenzone Europark, vlakbij de railterminal en de loskade aan het Albertkanaal. De nieuwe eigenaar is Group De Ceuster uit Grobbendonk, beter gekend als DCM (De Ceuster Meststoffen). Het familiebedrijf gaat op de site een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van bloemsubstraten, bodembedekkers en potgrond, bestemd voor de Europese markt. De aanvoer van grondstoffen, zoals kokosvezels, houtresten, groencompost of tuinturf zal trimodaal gebeuren, dus zowel via de weg, het water als de treinverbinding.

DCM gaat in eerste instantie groencompost en houtresten, afkomstig van de Limburgse composteringsbedrijven, een tweede leven geven als grondstof voor bloemsubstraten. Verder worden kokosvezels ingevoerd uit India en tuinturven uit de Baltische staten, onder meer aangevoerd door zo'n 50 schepen per jaar, goed voor 250.000 m³. “Voor de vlotte afvoer van de afgewerkte producten is een goede ontsluiting via de weg en de aanwezigheid van sterke lokale logistieke dienstverleners in Lanaken een extra pluspunt", zegt Tom De Ceuster, CEO van DCM. "Met een potentieel van circa 240.000 paletten per jaar ligt Lanaken centraal in het afzetgebied van onze nieuwe fabriek - met name België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, zodat er een belangrijke synergie met alle Lanakense transportbedrijven tot stand zal komen.”

De Ceuster wil met de werken starten in het voorjaar 2022 met het oog op een opstart van de fabriek in 2023. De tweede fase start een jaar later, waarna het volledige bedrijf klaar zal zijn in 2025. Er wordt gemikt op een extra tewerkstelling van 50 mensen.

Tekst en foto: Eddy VANDOREN