Alle bedrijven kunnen door energiezuinige ingrepen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen, extra isolatiematerialen of led-verlichting, grote besparingen doen. Toch gebeuren die investeringen nu soms niet, omdat de middelen niet voor het oprapen liggen. Energie-adviesbedrijf Encon uit Genk heeft een oplossing gevonden. Bij een bank werd een kredietlijn van 25 miljoen euro geopend. Dat geld moet dienen om de energiezuinige investeringen te voorfinancieren. Het bedrijf betaalt vervolgens de installaties terug volgens een leasingformule.
Opmerkelijk is dat het bedrag dat moet terugbetaald worden, altijd lager is dan de besparing die door de ingrepen gerealiseerd wordt. “Wij gaan eerst een studie maken van het besparingspotentieel,” legt Robin Bruninx, General Manager van Encon, uit (foto). “Zo kennen we het bedrag dat uitgespaard wordt als we bepaalde investeringen doen, en kan het leasingtarief worden vastgelegd.”
Volgens Bruninx zijn er in deze formule alleen maar winnaars: “Het bedrijf in kwestie moet zelf niet investeren of rekenen op subsidies. Het zal vanaf dag 1 minder kosten hebben, aangezien de leasing minder duur is dan de gerealiseerde besparing. Bovendien vaart het milieu er wel bij en creëren we tewerkstelling voor leveranciers en installateurs van de installaties.” Na een aantal jaren kan het bedrijf de nieuwe installaties trouwens aankopen voor een fractie van de investering (1%). Onder meer Rofix in Dilsen-Stokkem, Diresco in Opglabbeek, Farm Frites in Lommel, TI-Automotive in Beringen, Pami in Overpelt, CTC in Dilsen-Stokkem en Jet Logistics in Opglabbeek hebben al gebruik gemaakt van deze formule.
Robin Bruninx ziet de eerste kredietlijn van 25 miljoen als een begin. “Met andere banken onderhandelen we over een veelvoud van dat bedrag,” zegt hij. “We kregen al vragen uit Nederland en Uruguay om de formule ook ginds op te zetten. Het model zal dan ook via een licentie-overeenkomst verder uitgerold worden.”