lanaken gobyn

30 hectare extra industriegrond in Lanaken

Op verzoek van Vlaams minister Lydia Peeters gaat de federale regering akkoord om de gaspijpleiding op het toekomstige bedrijventerrein Albertknoop in Lanaken te verplaatsen. Hierdoor kunnen de Vlaamse Waterweg en gemeente verder aan de slag met de ontwikkeling van een bijkomend, watergebonden bedrijventerrein van 30 hectare. "We zijn blij met deze extra percelen, want we zaten door onze voorraad heen", aldus burgemeester Marino Keulen.

“Voor we de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein versneld kunnen aanvatten, moet eerst de gaspijpleiding van Air Liquide worden verplaatst. Ik ben tevreden dat de federale regering akkoord ging met mijn verzoek om dit te doen”, aldus minister Peeters. “De grootste motivatie hierbij is de verdere ontwikkeling van bedrijvigheid op en rond het kanaal. Ik vind het belangrijk hier op korte termijn perspectief te bieden.”

Burgemeester van Lanaken, Marino Keulen, is in zijn nopjes: “Lanaken is heel blij met deze nieuwe ontwikkeling. Wij zaten door onze voorraad beschikbare bedrijfsterreinen heen. Meerdere geïnteresseerde partners die hier willen investeren, hebben we ‘on hold’ moeten plaatsen. Nu is er opnieuw perspectief om ondernemers te laten investeren en jobs en welvaart in de regio te creëren.”

“Deze beslissing betekent een boost voor de Limburgse economie”, vindt Johann Leten van Voka Limburg. “De gebieden aan het Albertkanaal herbergen een gigantische groeicapaciteit. We blijven daarom aandringen bij de Vlaamse regering om het potentieel van het Economisch Netwerk Albertkanaal volledig te benutten. Deze slagader maakt duurzame groei mogelijk, want meer transport via het water betekent minder vrachtwagens op de weg en dus minder files.”

En ook Bart Truyens (voorzitter Ondernemersclub Lanaken) en Jurgen Gobyn (voorzitter overlegorgaan Industriezones Lanaken) zitten op dezelfde golflengte: “Wij zijn tevreden dat de bedrijventerreinen eindelijk ontwikkeld kunnen worden. In eerste instantie gaat het om 11 ha, in een latere fase om nog eens 19 ha. De afgraving door de Leembank is thans volop bezig en we vragen aan alle betrokken partijen om snel werk te maken van de verdere plannen. Zo kunnen onze ondernemingen verder groeien en zorgen voor werk en welvaart in Lanaken. Meerdere bedrijven staan immers te popelen om zich hier te vestigen.”