MENTALL_ELAN

3D-scanner transformeert kasteel tot hotel

Het bijna 100 jaar oude waterkasteel Mariagaarde in Hoepertingen (Borgloon) wordt momenteel getransformeerd tot een knap viersterrenhotel met 25 kamers, brasserie en loungebar. In een volgende fase komen er nog 25 kamers bij. Het Alkense architectenbureau Élan heeft met behulp van een 3D-scanner al een zeer gedetailleerd beeld gemaakt van hoe de finale restauratie er zal uitzien.

Élan Architecten uit Alken kreeg van de investeerders Lennard en Ruben Van Vloten een uitzonderlijke uitdaging voor de kiezen: de herbestemming van het kasteel van Hoepertingen tot een luxueus hotel. Daarvoor deden ze beroep op een niet-alledaagse technologie. Waar normaliter voor het opmeten van gebouwen gebruik wordt gemaakt van meetapparatuur als lasermeters of zelfs lint- of plooimeters, schakelden ze bij Élan een 3D-scanner in. "De schaal en detaillering van het kasteel vereisten een hogere graad van nauwkeurigheid”, vertelt bedrijfsleider Lawrence Bessemans. “Met de precisie van een 3D-scan kunnen wij op grote schaal, en zeer gedetailleerd, de renovatie van omvangrijke projecten in kaart brengen.”

Iedere ruimte van het kasteel werd gescand, vaak zelfs drie keer. "Dit resulteerde in een wolk van referentiepunten. Deze data lieten we vervolgens inlezen door onze tekensoftware, en zo reconstrueerden we het kasteel tot een driedimensionale tekening. Dit 3D-model stelt ons in staat om alle benodigde plannen te genereren en onze ontwerpen in te tekenen.” Een knap staaltje van vooruitgang...