45 extra jobs door uitbreiding voormalige Looza

Drankengroep Konings, met hoofdzetel in Zonhoven, gaat ruim 10 miljoen euro investeren in een uitbreiding van de fruitsapfabriek in Borgloon. Daarvoor wordt een BPA-wijziging doorgevoerd. De investering levert 45 extra jobs op.

Looza BorgloonDe uitbreiding van de productie van het voormalige Looza in Borgloon ligt al langer op tafel bij Konings. “Van bij de overname van Looza in 2011 zaten we er al mee in ons hoofd,” zegt bestuurder Jos Rutten. “Sinds 2013 zijn we er effectief mee bezig. Maar om die uitbreiding te realiseren, is een wijziging van het BPA nodig. Vandaar dat het enige tijd duurt. We hopen in 2018 te kunnen starten.”

Burgemeester Danny Deneuker (sp.a) steunt het project. “We willen de goedkeuring om de bedrijvenzone aan de Sint-Truidersteenweg in Borgloon uit te breiden, zo snel mogelijk rondkrijgen,” zegt de burgemeester. “Borgloon wil de bedrijven Konings, Lux en Dony niet verliezen. Het is een dossier waar we nu spijkers met koppen moeten slaan.”

Voor Konings kadert de uitbreiding in Borgloon in een langetermijnstrategie, wat de start van een derde productielijn noodzakelijk maakt. Hiervoor wordt 10 miljoen uitgetrokken en kunnen er to 45 jobs bijkomen.

In 2007 nam het vierspan Dirk Maris (CEO), Jos Rutten, Luc Nulens en Jef Moors het bedrijf in Zonhoven over van de familie Konings. De vier zetten daarvoor toen hun eigen huis op het spel.
De eerste drie jaren verliepen niet gemakkelijk, maar nu mag het viertal met tevredenheid terugblikken. Sinds de overname groeide het aantal medewerkers van 160 toen tot de huidige 350. In 2014 werd een omzet geboekt van 118 miljoen euro (toen nog zonder Hero in Breda).