techniekpromotie CBL VL

49 Limburgse bedrijven zetten techniek in de spotlights

Een recordaantal van 49 Limburgse bedrijven mag het Charter Techniekpromotie in ontvangst nemen. Voka Limburg en Confederatie Bouw Limburg reiken dit certificaat uit aan zij die actief de STEM- en techniekrichtingen ondersteunen via de Limburgse First Lego League. “Dit charter bewijst het engagement van onze bedrijven. Zij beseffen meer dan ooit de nood aan een goede afstemming tussen het onderwijsveld en de arbeidsmarkt”, zeggen Johann Leten en Chris Slaets.

Via de First Lego League gaan jongeren tussen 11 en 14 jaar op een speelse ontdekkingsreis met de focus op techniek en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). De leerlingen bouwen en programmeren op drie maanden tijd een robot die zo veel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. Dat gebeurt tijdens een grote finale waar afgelopen schooljaar 1.400 jongeren aan deelnamen.

“Meer dan ooit is de nood aan technisch geschoold personeel bij onze bouwbedrijven groot”, zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Dat tekort houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw tegen. Als werkgevers nemen we op deze manier onze verantwoordelijkheid en proberen we meer jongeren warm te maken voor STEM-onderwijs.”

“Dankzij de steun van 49 Limburgse bedrijven kunnen we onze jongeren een toekomst bieden op een volwaardige job”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “We creëren op deze manier een uniek draagvlak waar ondernemingen samenwerken met het onderwijs. Het is net deze samenwerking die cruciaal is om de enorme uitdagingen op onze arbeidsmarkt aan te pakken.”

Eén van de 49 Limburgse bedrijven die de kar wil trekken is Maris Technics, het elektrotechnisch installatiebedrijf uit Heusden-Zolder. “Wij ondersteunen techniekpromotie omdat het gebrek aan opgeleide mensen vandaag het enige probleem is dat de groei van ons bedrijf afremt”, zegt Johan Maris. "In de dienstensector, waar wij ons bevinden, is de enige mogelijkheid tot groei de uitbreiding met technisch geschoolde mensen. Onze doelstelling is actief meewerken aan de opwaardering van technische opleidingen in het onderwijs en zodoende de maatschappij te laten inzien dat deze profielen superbelangrijk zijn voor onze welvaart in het algemeen.”