5 miljoen voor nieuwe kaasfabriek in Bree

Mozarella-makerij Fabrelac in Bree heeft zopas een investeringsprogramma van 5 miljoen euro afgerond voor de bouw van een nieuwe fabriek. "Nu alles klaar is kan de productie terug op volle toeren draaien," zegt zaakvoerder-eigenaar Jos Peters. "We hebben dit project opgestart op een moment dat de prijzen historisch laag waren, waardoor onze omzet in elkaar was gezakt. Nu de prijzen terug op een normaal niveau zijn, kunnen we de capaciteit opdrijven. Daardoor zal onze omzet stijgen van 14 miljoen in 2009 naar 35 of zelfs 40 miljoen nu."

Fabrelac maakt alleen mozarella-kaas, die vooral wordt geleverd aan fabrikanten van pizza's. "Dr. Oetker, McCain,... zowat 90% van de grote Europese pizzamakers is hier klant," aldus nog Jos Peters. "De meesten willen grote blokken kaas, maar recent hebben we ook geïnvesteerd in een bewerkingsinstallatie om te raspen."

Het succes van Fabrelac vertaalt zich ook naar de tewerkstelling. Waar de kaasmakerij vorig jaar 15 mensen in dienst had, is dit intussen opgelopen tot 25. "De ambitie is om op alle vlakken verder te groeien, maar we doen geen gekke dingen," zegt de zaakvoerder. "We maken nu zowat 10.000 ton en kunnen met enkele bijkomende investeringen naar 20.000 ton. Maar voor het zover is moeten we nog heel hard werken."