Rundskop-300×207

50 bedrijven investeren 8 miljoen in filmindustrie

Ruim 50 Limburgse ondernemingen hebben in 2011 samen 8,3 miljoen euro geïnvesteerd in de Belgische filmindustrie. Dat blijkt uit een berekening van het gespecialiseerde bureau Tax Shelter Films Funding en het fiscaal advieskantoor De Witte Viselé. Toch gebruiken Limburgse ondernemingen de formule nog niet optimaal, aldus het bureau.

De tax shelter voor de audiovisuele sector heeft tot doel ondernemingen aan te zetten om een deel van hun winst te investeren in de filmindustrie. Om bedrijven over de streep te krijgen, is een investering in het kader van de tax shelter, interessant.
Zo krijgt de investeerder een fiscaal voordeel van 150 procent, waardoor een investering van 100 euro slechts 49 euro kost en is er een rendement van 4,52 procent. Het geïnvesteerde bedrag wordt bovendien gewaarborgd door een bankgarantie. Investeerders die dat willen, kunnen hun investering ook verzilveren via een aandeel in de winst. Bij succesvolle films kan dat aardig oplopen.

De formule die in 2004 zo’n 5 miljoen euro opbracht voor de vaderlandse film, heeft zich inmiddels ontpopt tot een groot succes. “Uit de meest recente cijfers, op basis van de jaarrekeningen die bij de Nationale Bank werden neergelegd, werd vorig jaar in heel België zo’n 120 miljoen geïnvesteerd in de filmindustrie,” aldus Hubert Gendebienn, gedelegeerd bestuurder van Tax Shelter Films Funding.

[caption id="attachment_12407" align="alignleft" width="300"] Mathias Schoenaerts (Rundskop) met fan.[/caption]West-Vlaamse en Antwerpse bedrijven kennen de tax shelter voor de film het best. Aangezien de Limburgse bedrijven met 8,3 miljoen euro, zo'n 8 procent uitmaken van het totaal, zijn ze ondervertegenwoordigd,” vindt Hubert Gendebien. “Limburgse bedrijven maken dus geen optimaal gebruik van de tax shelter.” Vorig jaar dienden uiteindelijk zo’n 50 Limburgse ondernemingen een dossier in. Daarbij een aantal grote bedrijven, zoals Kinepolis en JBC, maar ook kleine kmo’s en bedrijven die helemaal niets vandoen hebben met de cinema. Gemiddeld waren die bedrijven goed voor een investering van 166.000 euro. Daarbij ook enkele managementvennootschappen, die een investering in de film wellicht zinvoller vinden dan een spaarboekje.