“De focus op faillissementscijfers (579) zorgt ervoor dat het fenomeen van stopzettingen (6.779, incl. de 579 faillissementen) zwaar onderbelicht blijft”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, dat de cijfers verzamelde. “Er zijn vandaag zo’n 12 stopzettingen per faillissement, terwijl er dat 10 jaar geleden maar 5 waren.”
Tegelijkertijd blijft ook het aantal oprichtingen hoog, waardoor opgeteld 1 op 5 van de Limburgse ondernemingen actief in beweging is en zorgt voor een ‘vervelling’ van de Limburgse economie. “De economische dynamiek zit daarmee op een recordhoogte”, aldus nog Lodewyckx. “Een gezonde economie heeft een zekere graad van turbulentie nodig. Ongezonde of inefficiënte bedrijven verdwijnen en maken plaats voor nieuwe instappers en groeiers. Achter stopzettingen en zeker faillissementen zitten vaak dramatische verhalen en soms zelfs tragedies, zowel emotioneel als financieel, maar ze zijn ook een teken van economische dynamiek en vervelling van een oude naar nieuwe business.”
Lodewyckx besluit: “Dit zijn slechts voorlopige cijfers, maar het toenemende aantal stopzettingen is een trend die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Het belang van starters mag niet onderschat worden. Zij zorgen voor innovatie, creatieve ideeën en spelen in op nieuwe maatschappelijke trends. Ondanks een aantal recordjaren, hebben we nog steeds een lagere startersgraad in vergelijking met Nederland, Duitsland en Frankrijk. We moeten dus nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert.”