intellifin-foto-750×474-750×474

6,1 miljard euro: dat is de extra factuur van de loonindexering

Intellifin, het Hasseltse bedrijf van de familie Hermans met specialisatie in software voor financiële dienstverleners, heeft een lijvige studie gemaakt over de impact van de automatische loonindexering. De loonkosten voor de Belgische bedrijven stijgen hierdoor met 10%, goed voor een factuur van 6,1 miljard euro...

“De cijfers die we hebben gehaald uit de neergelegde jaarrekeningen van kmo’s, zijn duidelijk”, zegt Kristel Hermans van Intellifin. “Door de automatische loonindexering stijgen de loonkosten in de meeste bedrijven met 10%. Fijn voor de portemonnee van de werknemer, iets minder voor die van de kmo… Tellen we het effect op het resultaat van alle kmo’s in België, samen op, komen we op een gezamenlijke winstverlaging van 6,1 miljard euro.”

Als we alleen de berekening maken voor de winstgevende kmo’s met personeel, zien we dat in 2021 de gezamenlijke winst 53,8 miljard euro bedroeg. Wanneer in deze kmo’s de loonkost met 10% stijgt, daalt die winst met 5,1 miljard euro. Dat is een daling van 9,5%. Hierdoor komt maar liefst 16,5% van de winstgevende kmo’s terecht in een verlieslatende situatie.”

Intellifin heeft nog enkele detailcijfers uit de analyse gedistilleerd: “Voor middelgrote ondernemingen met 50 tot 250 personeelsleden, daalt de winst van 14,1 miljard naar 11,9 miljard euro”, weet Kristel Hermans. “Dat maakt een verlies van 15%. De winst van kleine ondernemingen tot 50 personeelsleden, gaat van 39,7 miljard naar 36,8 miljard
euro of daalt 8%. Het gevolg hiervan is dat alleen door de stijging van de loonkosten, 34,4% van de middelgrote en 16%
van de kleine ondernemingen verlieslatend wordt.”

Hoe vang je als ondernemer dat verlies op? “We raden aan om samen met je accountant de mogelijke pistes te onderzoeken”, vertelt Hermans. “Zo moet je nagaan of je voldoende (toekomstige) cash hebt om deze stijging op te vangen. Het is ook goed om te kijken of er andere negatieve effecten op je cijfers te verwachten zijn, zoals een stijging van de grondstoffenprijzen of energieprijzen. Een goede vraag is of er geld vrijgemaakt kan worden door klanten vlotter te laten betalen, door efficiënt gebruik te maken van leverancierskrediet of door je voorraadniveaus te inspecteren. Nog een mogelijkheid is je prijzen (gedeeltelijk) verhogen om deze indexering op te vangen. En tot slot, moet je uiteraard kijken waar je kunt besparen op andere kosten om de stijging van de lonen te compenseren.”

Good luck, ondernemer!