Nieuws Limburg 72% Vlamingen: “Bedrijven doen aan greenwashing”

72% Vlamingen: “Bedrijven doen aan greenwashing”

72% Vlamingen: “Bedrijven doen aan greenwashing”

De overgrote meerderheid van de bevolking gelooft niet dat bedrijven zo duurzaam zijn als ze zelf beweren. Dat is één van de conclusies die energieconsultant Encon uit Bilzen liet uitvoeren.

“Iedereen heeft het over duurzaamheid, maar wat de Vlaming er nu echt over denkt, was een goed bewaard geheim”, aldus CEO Robin Bruninx. “Wat is de impact ervan op ons gedrag als consument, en wat verwachten we dat de bedrijfswereld op dat vlak realiseert? Die vragen waren het uitgangspunt van een grootschalig onderzoek dat we in heel Vlaanderen hebben laten uitvoeren. Het doel is om bedrijven inzichten aan te reiken om hun koers op vlak van duurzaamheid te bepalen. De mate waarin ze hier in meegaan, bepaalt of ze ‘futureproof’ worden. In de visie van de consument schuilen bovendien vele opportuniteiten waar de ondernemingen commercieel op kunnen inspelen.”

Het resultaat is de eerste Duurzaamheidsbarometer, met enkele opvallende conclusies:

– 61% van de Vlamingen is al minstens één keer van merk veranderd (en 50% doet dat zelfs regelmatig) omdat ze de duurzaamheid van een product niet OK vonden.

– Gemiddeld 67% van de Vlamingen is bereid meer te betalen voor een product dat twee keer zo duurzaam zou zijn​​​​.

​- 72% van de Vlamingen verdenkt bedrijven van ‘greenwashing’, de term voor ‘zich groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn’.

– 39% van de ondervraagde Vlamingen vindt het vooral de taak van bedrijven om milieuproblemen op te lossen.

“We vinden de cijfers een wake-up call voor bedrijven”, aldus Robin Bruninx. “Er is werk aan de winkel voor zowel zij die nog aan hun duurzaamheidstraject moeten beginnen, als anderen die er wel al mee bezig zijn maar dit nog niet vertaald krijgen naar een betrouwbaar imago”, besluit de CEO van Encon.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Dilsen-Stokkem
Dilsen-Stokkem

Gascentrale door de neus geboord

Het Duitse RWE, dat recent Dils-Energie overnam, krijgt geen vergunning voor de bouw van een nieuwe elektriciteitscentrale in Rotem, Dilsen-Stokkem.… Lees meer

Houthalen-Helchteren
Houthalen-Helchteren

LRM moet Greenville uit de put halen

LRM neemt de 40% aandelen van de gemeente Houthalen-Helchteren in de incubator Greenville over. Daarmee is de investeringsmaatschappij nu de… Lees meer

Bilzen, Bree
Bilzen

Groen, groener, groenst…

Tal van Limburgse ondernemingen trekken volop de kaart van de duurzaamheid. Onder meer Vandersanden, LAG Trailers en Greenyard kondigen spectaculaire… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.