OPHD – Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes kopie

80% Limburgse bedrijven ziet toelevering stokken

Een nieuwe enquête leert dat 82% van de Limburgse bedrijven te kampen heeft met verstoorde toeleveringen. Niet alleen de nasleep van de coronacrisis weegt door, ook de Oekraïne-oorlog zal de Limburgse eindconsument in zijn portefeuille treffen. "Omdat bv. de Chinezen hun vis niet meer in Rusland kopen, maar bij onze leveranciers in Noorwegen en IJsland, is onze aankoopprijs met 220% verhoogd", stelt Axel Verberckmoes van Levenstond Seafood in Vlijtingen. Voka Limburg voorspelt een algemene prijsstijging met gemiddeld 10%, bovenop de toename van 12,5% die zich de afgelopen 6 maanden in de verkoopprijzen al heeft voorgedaan.

Van de ondervraagden zegt 82% dat de toelevering stevig stokt. Bovendien stijgen de inputkosten (kosten voor materialen, personeel, energie, enzovoort, die nodig zijn om te kunnen produceren) met 38% vergeleken met 6 maanden geleden. En... bedrijven in Limburg verwachten nog eens een stijging van de inputkosten met 30% in de komende maanden. Onhoudbaar om deze niet door te rekenen naar de eindklant. De verwachting is dat een basisproduct bijna een kwart duurder zal worden dan een jaar geleden.

"Het is de combinatie van toeleveringsproblemen en gestegen kosten voor energie en grondstoffen die zorgt voor een duidelijke negatieve invloed op de activiteiten van Limburgse ondernemingen", stelt Johann Leten. "Voor heel 2022 rekenen Limburgse bedrijven op een gemiddelde impact van -7%. Ondernemingen geven aan dat de investeringsplannen voor de komende twee jaar naar beneden worden bijgesteld met gemiddeld 7%. Eén op de zes gaat ook de rem staan qua nieuwe aanwervingen. Samen met de internationale recessiesignalen impliceert dit dat ook voor onze Limburgse economie een recessie in de komende maanden een realistisch scenario is."

“De impact van deze crisis zal groter zijn dan die van de coronacrisis”, zegt Johann Leten.“We zitten met een oorlogseconomie en stevenen af op een recessie."

In Het Belang van Limburg komen enkele bedrijfsleiders aan het woord die waarschuwen voor prijsstijgingen van uw volgende auto, fiets, verwarmingsketel, meubels, en vis! “China en landen als Spanje en Portugal haalden hun vis traditioneel uit Rusland, maar dat is nu stilgevallen", aldus Axel Verberkmoes. "Daardoor komen zij ook in landen als Noorwegen en IJsland terecht, net de plekken waar wij onze vis halen. Het gevolg is niet alleen schaarste, maar ook enorme prijsstijgingen. Zo is de prijs van zalm met 220 procent gestegen. Dat heb ik in mijn 30-jarige carrière nooit meegemaakt. En ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat de prijzen voor voedsel ooit helemaal zullen terugkeren naar het niveau van voor de coronacrisis.”

Groene korrels
Ook Paul Hendrix van tuinaanlegbedrijf Landscaping Hendrix in Peer voelt de gevolgen van de verstoorde leveringsketen. “Twee jaar lang hebben we geen enkele robot voor zwemvijvers binnengekregen. Die robots zijn groen, maar groene PVC-korrels zijn blijkbaar erg schaars. Nu krijgen we ze nog altijd maar mondjesmaat binnen, zoiets was vroeger ondenkbaar. Nog erger is de krapte op de arbeidsmarkt en de prijsstijgingen van onze producten. Door de vertragingen tijdens de coronacrisis moeten we nu nog projecten uit 2020 uitvoeren, terwijl de prijzen intussen fors hoger liggen. We proberen daar met onze klanten over te onderhandelen, maar velen houden natuurlijk vast aan de prijzen uit 2020.”