ben croonenborghs

9 starters strijden voor stek in Hasselt

Meer dan 20 kandidaten meldden zich aan voor de eerste editie van Start in Hasselt, een wedstrijd waarmee een flinke duw in de rug van startende ondernemers kan verdiend worden. Na een strenge selectie door een professionele jury blijven er nog 9 kanshebbers over om 1 van de 3 drie starterspakketten van 50.000 euro te winnen.

Op 1 juni lanceerde VZW Centrummanagement Hasselt Handelt (CMHH) de ondernemerswedstrijd Start in Hasselt. Het doel is om op drie verschillende locaties in de stad, een nieuwe ondernemers een vliegende start geven. Geïnteresseerden hadden een maand te tijd om een voorstel in te dienen. Van de meer dan 20 concepten, blijven er nu nog 9 over.

Centrummanager Ben Croonenborghs (foto) is overtuigd dat er nog veel toppers in de race zitten: “Ik ben aangenaam verrast door de sterke dossiers. Het was voor de jury dan ook geen gemakkelijke opdracht om slechts 9 finalisten over te houden."

Zijn er bij:

* Jaline Vandromme (winnares Bake Off Vlaanderen 2019), die met haar concept Pastry Crush deelneemt.
* Of Het Spelhuis, een nichespeler in de wereld van gezelschapsspelen.
* Ook 4allseasons, een producent van kindercosmetica staat ertussen.
* Een kanshebber is Mysa & Rae, een pop-up die momenteel gevestigd is in The Box Hasselt.
* Of gaat een prijs naar Bau Bau Café, waar honden met elkaar kunnen socializen.
* Wie weet komt WNDR, een conceptstore met interieuradvies naar Hasselt.
* Anderen hebben het voor Lux Russian, de specialist in luxueuze haarextensies.
* En wie weet komt de conceptstore Wamake zich hier vestigen?
* De laatste kanshebber is S BalanS, die met sapjes, shakes en soepen een plaatsje willen afdwingen.

Al deze ondernemers in spe gaan nu onder begeleiding van Unizo Limburg, hun businesscase verder uitwerken. Eind augustus zullen ze vervolgens hun concept verdedigen voor de jury, waarna de drie winnaars worden gekozen.

“Het prijzenpakket is uiteraard een mooie kans”, aldus Karine Valy, voorzitter van CMHH. “We merken dat dit toch wel een extra stimulans is geweest om de stap naar een eigen zaak te zetten.” Nog vers van de pers: de 3 winnaars krijgen ook een crowdlending-campagne van WinWinner, zodat er extra middelen beschikbaar komen om de start-up te doen slagen. "Meteen een goede gelegenheid om de mogelijkheid van crowdlending onder de aandacht van ondernemers te brengen", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Het slotwoord is voor de Hasselte schepen van Economie, Rik Dehollogne: "Gezien de sterke concepten van de finalisten, zullen de winnaars zeker een meerwaarde bieden aan het Hasseltse ondernemerslandschap. Verder hoop ik dat wie het net niet haalde, blijft geloven in het potentieel van Hasselt en alsnog durft opstarten.”