BenBomhals-1

"Aanbestedingen vaker in schijfjes gehakt"

"Het is een trend aan het worden om de aanbesteding van bouwwerken steeds verder op te splisten in kleinere loten," zegt Dirk Trippaers, algemeen directeur van ME Construct uit Bree. "Vroeger werd het volledige werk gegund aan één algemene aannemer, die dan zelf de onderaannemers kon kiezen, maar nu gebeurt alles in schijfjes. De opdrachtgevers denken zo te besparen, maar daar ben ik lang niet zeker van. Ze willen ook meer controle over wie er allemaal op hun werf rondloopt, maar door veel verschillende mensen kleine deeltjes te laten doen, wordt het juist moeilijker om een goed overzicht te houden."

Feit is wel dat ME Construct hierdoor de omzet ziet teruglopen. "We komen voor 2010 uit op zo'n 11 miljoen," zegt Dirk Trippaers nog. "Dat is ook te wijten aan de crisis, maar vooral aan de uitzonderlijk goede jaren die we in 2008 en 2009 hebben gehad. Logisch dat er een terugval is, want we bouwen uiteraard niet elk jaar een Ferrari-themapark in Abu Dhabi...". (contract van 11 miljoen over 2 jaar, red.)

ME Construct, waar Ben Bomhals gedelegeerd bestuurder is, zal eind maart ook een belangrijk investeringsprogramma afronden. "We hebben 2,4 miljoen euro vrijgemaakt voor de bouw van een nieuwe productiehal. Blikvanger is een nieuwe machine die niet met de laser snijdt, maar met water."

Het bedrijf uit Bree staat trouwens op het punt een groot contract af te sluiten, waarover later meer als de finale handtekeningen geplaatst zijn.