Aannemers getuigen over hun faillissement

Het afgelopen jaar heeft de bouwsector af te rekenen gehad met 2.036 faillissementen. Daarmee is de bouw goed voor bijna één op vijf faillissementen. Dat heeft kredietverzekeraar Atradius becijferd. Voor dit jaar wordt niet meteen beterschap verwacht. Er liggen veel factoren aan de basis liggen:

– de langere betalingstermijnen (van de gebruikelijke 60 naar 90 dagen),

– de banken zijn voorzichtiger bij het verlenen van kredieten,

– een verslechtering van de algemene vraag door de bijna onbestaande economische groei,

– strengere energieregelgeving,

– en verminderde fiscale voordelen.

Twee getuigenissen:

Bart Ramaekers: “Hoop factoren”
Bart Ramaekers was tot voor kort zelfstandig tekenaar (3D-CAD). Hij tekende onder de naam MR Products in Overpelt grote projecten uit, voornamelijk in opdracht van de staalbouwbedrijven. Maar in mei vorig jaar moest hij de boeken neerleggen. “Het faillissement bracht heel wat spanningen teweeg en kostte me bijna mijn relatie. Ik was heel graag zelfstandige, maar nu werk ik voor een bouwfirma,” getuigt hij.
Volgens Ramaekers zijn er een hoop van factoren die aan de grondslag liggen van het faillissement. “De prijzen zijn in mekaar gestort, en veel aannemers moeten geld bijleggen om nog werk binnen te halen. Voor kwaliteit willen mensen niet meer betalen en iedereen wil het onderste uit de kan,” zucht hij. “Aanvankelijk had ik goed mijn werk, maar stilaan droogden de opdrachten op. Er werd vaak en veel geaarzeld om al dan niet met projecten door te gaan. Met als gevolg dat ik op een gegeven moment niet meer kon doorgaan met mijn zaak.”

David Lavarini: “Opgelicht”
Begin deze maand nog moest Verlava Woningbouw uit Dilsen-Stokkem het truweel aan de haak hangen. Maar dat had niet zozeer met de moeilijke markt te maken. “Ik ben opgelicht,” zegt David Lavarini. “Met onze bouwfirma Verlava hadden we nochtans goed te doen. Tot er twee personen van een makelaarsbedrijf mijn zaak wilden inschakelen voor hun projecten. Een jaar lang heb ik voor hen gewerkt. Tot ik merkte dat ze met ‘andere’ zaakjes bezig waren. Betalingen bleven uit, en toen zij de boeken neerlegden, stond ik met de rug tegen de muur. Ze hebben ons mee in het faillissement gesleurd.”