davy maesen tvl

Aannemers vragen zich af: “Wie gaat het doen?”

De Limburgse bouw is in uitstekende doen. Het voorbije jaar was uitzonderlijk goed en ook voor 2020 zijn de vooruitzichten erg optimistisch, zo leert de conjunctuurbarometer van Bouwunie Limburg. Enig probleem: geschikte mensen vinden. "Wie gaat al deze orders straks uitvoeren?", vragen de bouwbedrijven zich in koor af.

"Het jaar 2019 was een stuk beter dan in de voorgaande jaren", zegt Davy Maesen, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie Bouwunie Limburg. "Voor 11% van de bouwondernemers was het een grand-cru-jaar en voor 57% een 'positief'economisch jaar. Er is maar 7% die negatief terugblikt op 2019." De positieve lijn zet zich door. "Belangrijk is dat we voor bijna alle parameters positieve cijfers kunnen noteren. De rentabiliteit gaat de goede richting uit en vooral het werkvolume blijft hoog. 21% van de Limburgse bouwbedrijven heeft nu meer werk dan in het derde kwartaal van vorig jaar, toen we ook al hoge cijfers noteerden. 10% heeft minder werk. Voor de toekomst verwacht 31% nog meer werk en 14% minder."

Volk?

Het grootste probleem is de krappe arbeidsmarkt. "Er is veel werk en het werkpotentieel voor de komende maanden en jaren blijft groot. Het klimaat en de ouderdom van onze woningen maken extra investeringen noodzakelijk. Vraag is wie deze werken gaat uitvoeren? Zo'n 14% is van plan om extra mensen aan te werven, maar gemakkelijk wordt dat niet." En nog een knelpunt: de hardnekkige concurrentie: "Bijna iedereen, welgeteld 96% van onze bouwbedrijven, ervaart nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het toegenomen werkvolume", zegt Maesen.

Bouwinnovatie

Ook nog dit: onder impuls van enkele vooraanstaande Bouwunie-leden, wordt vanaf 24 januari opnieuw de grote Limburgse bouwbeurs Bouwinnovatie georganiseerd. De standhouders zorgen er ook voor infosessies en demo’s. Zo kunt u meer leren over de mogelijkheden van zonnepanelen en batterij-opslag, snel en energieneutraal bouwen met bouwblokken en vloerelementen, isolatie en ventilatie, een gezond binnenklimaat, asbest veilig verwijderen,...