Jacqueline-Mahieux-200×300

Aantal vrouwelijke ondernemers stijgt met 60%

De vervrouwelijking van het Limburgse ondernemerslandschap zet zicht voort. Dat blijkt uit een analyse van Unizo Vrouwelijke Ondernemers op basis van de RSVZ-cijfers. Eind 2015 telde Limburg 28.052 vrouwelijke zelfstandige ondernemers. Dat is een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder.

“Als we het over een langere periode bekijken zijn de groeicijfers nog opmerkelijker”, zegt Jacqueline Mahieux, voorzitter van Unizo Vrouwelijke Ondernemers in Limburg. “De afgelopen 5 jaar is het aantal gestegen met 9,9%, vergeleken met 10 jaar terug bedraagt de toename 25% en in vergelijking met 15 jaar geleden is dat zelfs meer dan 60%.” Daarmee doen de vrouwelijke starters het opmerkelijk beter dan hun mannelijke collega’s, die in dezelfde periode hun aantal zagen stijgen met ‘amper’ 21,7%. (Ook door het hogere aantal stopzettingen bij mannen).

Als we alleen kijken naar het aantal startende zelfstandigen volgens geslacht, dan was 4 op 10 in 2015 een vrouw. Ter vergelijking: in 2000 waren 1.569 vrouwelijke starters goed voor een aandeel van 37% in het aantal startende zelfstandigen.

Om het vrouwelijk ondernemerschap in de provincie Limburg nog verder te ondersteunen en te stimuleren, reikt Unizo Vrouwelijke Ondernemers elk jaar de Livia Award uit. “Op 19 mei verkiest een onafhankelijke jury de opvolgster van Kim Vaessen (Climatrix) die de prijs vorig jaar won”, zegt Jacqueline Mahieux. “We doen dit al voor het 13e jaar op rij. Ook dit jaar willen we een ondernemende vrouw bekronen die iets ‘extra’ heeft gepresteerd, waardoor ze een echt voorbeeld is voor andere vrouwelijke ondernemers.”

Kandidaten kunnen zich melden via deze link.