PHD to SME Voka Limburg

Academici werpen verfrissende blik op Limburgse bedrijven

De Limburgse bedrijven Haletra, Goossens Metaal en Van Havermaet laten twaalf jonge onderzoekers een verfrissende en kritische blik werpen op hun bedrijfsvoering. Het is onderdeel van het exclusieve programma From PhD to SME, waarmee Voka Limburg en de UHasselt een brug willen slaan tussen de onderzoekswereld en kmo’s.

“In het belang van onze ondernemingen is het belangrijk om deze kloof zo klein mogelijk te houden”, zegt Cathérine Dreesen, directeur Innovatie & Internationalisering van Voka Limburg. “Dit is de ideale formule om intersectorale uitwisseling én loopbaanontwikkeling te stimuleren”, vult dr. Ilse Van Damme, coördinator van het Career Center van de UHasselt, aan.

Ongeveer 90% van de doctoraathouders in België zet hun carrière buiten de academische wereld voort. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de educatieve en de bedrijfsmuren... Zo werken mensen in het bedrijfsleven in snel veranderende contexten, nemen ze aanzienlijk meer risico’s, richten zich eerder op houding dan op kennis en werken samen met verschillende soorten profielen. Het is daarom dat Voka Limburg en de UHasselt de handen in elkaar slaan voor het exclusieve programma From PhD to SME.

Op basis van een vooraf vastgelegde methodiek zijn twaalf jonge onderzoekers ingedeeld in drie groepen en gekoppeld aan drie Limburgse kmo’s: drukkerij Haletra, constructiebedrijf Goossens Metaal en advieskantoor Van Havermaet. Zij ondergaan momenteel een strategische herziening, zitten midden in een reorganisatie als gevolg van snelle groei of hebben nood aan externe input en frisse ideeën. “Het is een enorme opportuniteit om eens een onafhankelijk zicht te krijgen op onze onderneming in zijn totaliteit”, zegt Koen Goossens van Goossens Metaal. “We kunnen een creatieve blik gebruiken op al onze problemen en obstakels voor de toekomst. Aan de andere kant vinden we het ook belangrijk om opportuniteiten te creëren voor toekomstige generaties, in die zin zijn we blij dat we met onze deelname de jonge onderzoekers inzicht kunnen geven in de kmo- wereld.”