Solden2-300×195

"Afschaffen sperperiode is kaakslag voor winkels"

Het Hof van Cassatie heeft de sperperiode voor de solden vernietigd. Het geeft Unizo ongelijk in een zaak tegen de Inno. Dat blijkt uit het arrest dat te lezen staat op de website van het Hof van Cassatie. De uitspraak houdt in dat ook in de maand voor de solden, de koopjes mogen aangekondigd worden en dus de winter- en zomerkoopjesperiode in feite verdwijnen.

"Omdat een aantal bedrijven de wettelijk vastgelegde sperperiode aan hun laars lapten, zijn we naar de rechter gestapt," zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo-Limburg. "Al in 2009 gaf het Brusselse Hof ons gelijk. Maar de keten Inno is naar het Hof van Cassatie getrokken, en heeft daar nu gelijk gekregen. Dat verbaast ons heel sterk, want deze beslissing staat haaks op een eerdere redenering van datzelfde Hof van Cassatie, waarbij het stelde dat de Belgische sperperiode louter de intentie heeft om de concurrentie tussen grote ketens en kleine zelfstandige modezaken te regelen. En dus niet bijdraagt tot de consumentenbescherming, waarop deze nieuwe uitspraak gebaseerd is."

"Dit is een onbegrijpelijke kaakslag voor de zelfstandige modewinkels," vindt Lodewyckx. "De sperperiode is noodzakelijk voor de bescherming van deze zelfstandige modezaken tegen de moordende en oneerlijke concurrentie van ketens. We zullen ons nu verder intern beraden over verdere stappen om de huidige, voortdurende onzekerheid weg te werken."