Nieuws Limburg Alleen in Limburg meer starters dan vorig jaar

Alleen in Limburg meer starters dan vorig jaar

Alleen in Limburg meer starters dan vorig jaar

Ondanks de coronacrisis telt Limburg momenteel meer starters in de eerste 9 maanden van 2020 (6.223) dan in dezelfde periode vorig jaar (6.032). Met die 3,17% extra is Limburg de enige provincie waar een toename zich voordoet. Met een gemiddelde daling van 2% valt in de andere Vlaamse provincies een gevoelige daling te noteren.

Nadat het aantal starters de voorbije jaren telkens recordcijfers neerzette, startte 2020 ook bijzonder sterk, met opnieuw stijgingen van het aantal starters in januari en februari. Omwille van de coronacrisis en de lockdown kenden de daaropvolgende 3 maanden sterke dalingen in vergelijking met vorig jaar. Desalniettemin raapten in de maanden maart, april en mei 1.478 Limburgse kandidaat-ondernemers in volle crisistijd de moed bijeen om hun zaak op te starten. Niet evident, wel bewonderenswaardig. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dat er 1.888 in dezelfde periode (maart-april-mei).

Uitstel blijkt echter geen afstel, want de lagere cijfers van die 3 maanden werden in de daaropvolgende maanden meer dan gecompenseerd: 2.203 oprichtingen in juni-juli-augustus, tegenover 1.769 in dezelfde maanden van 2019. De zomerperiode na de lockdown werd door onze starters dus duidelijk gebruikt om een inhaalbeweging te maken. Voor september zien we een gelijkaardig aantal starters als vorig jaar (638 tegenover 621 in 2019).

“Het is nog afwachten of het stijgend aantal coronabesmettingen en de verstrengde maatregelen opnieuw een rem zullen betekenen voor het aantal oprichtingen vanaf oktober, maar als we de balans opmaken voor de eerste 9 maanden van 2020 blijkt de zin om te starten nog niet structureel besmet te zijn”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Gezien het wel onzekere tijden zijn om te starten, raden we iedereen die een nieuwe zaak begint, aan om zich goed te laten adviseren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.