Alvo maakt rayon “Made in Limburg”

“Dat we in de lekkerste provincie wonen, dat weten we allemaal, maar waar we die lekkere streekproducten moeten kopen, is een andere zaak.” Dat zegt zaakvoerder Wouter Verhoeven van buurtsupermarkt Alvo. Om de Limburgse producenten een hart onder de riem te steken, pakken de vier Limburgse supermarkten van Alvo vanaf woensdag uit met een speciale afdeling met ruim 100 Limburgse ambachtelijke en streekproducten.

blueberry-fieldsWouter Verhoeven kwam op het idee toen een tijdje geleden bleek dat de best verkochte wafel in zijn winkel niet werd geleverd door een grote en bekende wafelproducent, maar door een kleine, plaatselijke wafelbakker. “Dat leerde mij dat consumenten niet alleen kopen op basis van de prijs, maar ook belangstelling hebben voor ambachtelijk gemaakte streekproducten. De consument is echt nog wel geïnteresseerd in een eerlijk en authentiek product uit eigen streek,” aldus Verhoeven.

En dus ging hij op zoek naar ambachtelijke producenten en ontdekte dat Limburg veel meer te bieden heeft dan Cristal en Smeets. “Ongelofelijk hoeveel kleine ondernemers nog elke dag met hart en ziel bezig zijn met hun product,” vindt Verhoeven. “Ook al hadden we al een aantal streekproducten in voorraad, toch is de zoektocht naar Limburgse streekproducten ook voor mij een echte ontdekkingsreis geworden. Neem nu iemand zoals Frans Schrijnwerkers, die al 20 jaar zelf zijn blauwe bessen plukt. Dat is niet zomaar een potje confituur, dat is een potje passie. Of een Rudi Donckers, die in Hamont-Achel dag in dag uit op zoek is naar het perfecte kopje koffie.”

Met zijn actie wil Wouter Verhoeven tientallen kleine Limburgse ondernemers een hart onder de riem steken. “De sluiting van Ford Genk heeft ons allemaal hard getroffen. Als wij al die kleine Limburgse producenten een beetje meer omzet kunnen garanderen, dan dragen ook wij ons steentje bij aan het herstel van de economie.”

Wie doet mee?

Donckers Koffie uit Hamont-Achel
Buva uit Houthalen-Helchteren
Salami van Robert Vincent uit Zwartberg
Bosbessenconfituur van Blueberry Fields uit Koersel (foto)
Koeken van De Wroeter uit Kortessem
Wafels van Vanuytrecht uit Kermt
Confituur van Frans Schrijnwerkers uit Meeuwen-Gruitrode
Kanunnik van de brouwerij van Wilderen