Amcor kondigt sluiting aan: 224 jobs nog dit jaar weg

Slecht nieuws uit Halen: de directie van Amcor Flexibles Transpac heeft de intentie aangekondigd om de vestiging in Halen te sluiten. Daarbij verliezen nog voor het einde van dit jaar 224 mensen hun job.

MarsBij Amcor worden flexibele verpakkingen gemaakt, waaronder wikkels voor snoepgoed en repen. Het begon steil bergaf te gaan toen het bedrijf in 2011 de grootste klant verloor, met name Mars. Amcor produceerde destijds in Halen de wikkels voor onder meer het snoepgoed Mars, Snickers en M&M's, in totaal goed voor zowat 50 procent van het volume. Er werkten toen nog 320 mensen, waarvan er 40 direct mochten vertrekken.

Ook in de jaren daarna moesten er regelmatig mensen op zoek naar een nieuwe job. Want hoewel er vanuit de Amcor-groep bijkomende opdrachten naar Halen werden doorgeschoven, bleven de verliezen zich opstapelen. Momenteel werken er nog 224 mensen, waarvan 163 arbeiders en 61 bedienden.

De directie is niet langer geneigd de verliezen bij te passen en wil de vestiging in Halen nu helemaal dicht. Vanaf juli start een uitdoofscenario, om tegen eind 2016 de productie volledig te stoppen.

De vakbonden zijn pessimistisch om een overnemer te vinden of nog tewerkstelling te kunnen redden. "We wachten de besprekingen in het kader van de Wet Renault af, maar we denken dat onze rol beperkt zal blijven tot het afdwingen van een zo goed mogelijk sociaal plan," zeggen vakbondssecretarissen Appie Mansouri (BBTK) en Kareme Nouri (LBC-NVK).