Schermafbeelding 2023-09-27 om 09.24.35 (Foto: Karel Hemerijckx)

Amerikanen maken Herks bedrijf het hof

Het Limburgse bedrijf Hammer-IMS, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van innovatieve systemen voor kwaliteitscontrole, opent een vestiging in de Verenigde Staten. “De Amerikanen doen er alles aan om het investeerders naar hun zin te maken”, zegt Managing Director Noël Deferm.

Noël Deferm van Hammer-IMS brengt dezer dagen heel wat uren door in het vliegtuig. Hammer-IMS waagt immers de oversteek naar de Verenigde Staten en bij de opstart van het nieuwe kantoor wordt niets aan het toeval overgelaten. In eerste instantie zal er vanuit het kantoor in de staat South Carolina vooral gewerkt worden aan de verkoop van de apparatuur, maar op termijn wil Hammer-IMS de activiteit uitbreiden naar service en assemblage. De VS hebben het potentieel om een belangrijke markt te worden.

Hammer-IMS koos niet toevallig voor de zuidelijke staat South Carolina. “Momenteel wordt er zwaar geïnvesteerd in de regio die is uitgegroeid tot een industriële hotspot in de VS”, zegt Noël Deferm. “De Amerikanen doen daarbij hun uiterste best om het potentiële investeerders zo veel mogelijk naar hun zin te maken. Dat die investeerders uit het buitenland komen, is daarbij geen probleem, zolang die maar investeren en jobs creëren.”

Het Limburgse technologiebedrijf vond onderdak in het stadje Duncan, in de buurt van heel wat potentiële klanten. Het Amerikaanse kantoor vond een plek in een voormalig textieldistributiecentrum dat een nieuwe bestemming kreeg als bedrijvenruimte. “We huren ons kantoor een jaar lang gratis, op voorwaarde dat we er ons vestigen. Nog een van de maatregelen waarmee men investeerders wil aantrekken.”

Niet nucleair
Hammer-IMS werd in 2016 door Noël Deferm en Tom Redant opgericht als spin-off van de KU Leuven, maar de idee om een innovatieve en milieuvriendelijke technologie te ontwikkelen voor nauwkeurige kwaliteitscontrole met millimetergolf- en radartechnologie dateerde al van goed tien jaar geleden. “De meeste meetsystemen voor kwaliteitscontrole maken gebruik van ioniserende, radioactieve straling”, legt Deferm uit. “Onze technologie is niet-nucleair.”

De systemen voor kwaliteitscontrole van Hammer-IMS worden vandaag gebruikt in tal van sectoren, zoals bij de productie van papier, plastics en textiel. “De technologie staat bovendien niet stil. De voorbije jaren hebben we gewerkt aan de integratie van andere technologieën zoals laser en ultrasoon. Voorts ontwikkelden we een camerasysteem dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie.”

Kapitaalronde

De eerste twee machines werden in 2018 geleverd aan klanten in Frankrijk. Omdat de Belgische markt te klein is werd van bij het begin ingezet op export. Sinds 2018 werd al een vijftigtal toestellen geleverd aan klanten in heel Europa, eentje zelfs in China via een Europese klant. Ruim 75 procent van de productie is bedoeld voor de export. In 2020 kreeg Hammer-IMS van Voka Limburg de award van de export voor jonge en veelbelovende bedrijven.

Begin dit jaar realiseerde het bedrijf nog een kapitaalronde om internationaal te kunnen groeien. De injectie van 2,5 miljoen euro was afkomstig van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, het Gemma Frisius Fonds en het investeringsfonds Invest for Jobs. Hammer-IMS boekte in 2022 met 15 mensen een omzet van 1,5 miljoen euro.