anastasia burkas

Anastasia werd ondernemer om uit depressie te geraken

Anastasia Burkas heeft in Genk-Centrum een winkel geopend waar ze zelfontworpen veganistische hondenspullen verkoopt. “Mijn leven had na mijn depressie een nieuwe wending nodig”, vertelt ze.

De Cane Corso, Skull, die als mascotte van de winkel klanten onthaalt, oogt stoer maar is de vriendelijkheid zelve. “Hij heeft me uit mijn depressie gehaald”, zegt Anastasia Burkas terwijl ze haar viervoeter een knuffel geeft. “We hebben negen honden, maar deze is toch mijn lieveling.”

“Ik ging heel graag naar de buren, om met hun hond in de mand te liggen”

-Anastasia Burkas-

Als kind had Burkas al een grenzeloze liefde voor honden. “Ik ging heel graag naar de buren, om met hun hond in de mand te liggen. Ik wilde heel graag dierenarts worden. Ik kon goed studeren, maar haatte de school zo hard dat het er nooit van is gekomen. Ik heb een opleiding gevolgd als dierenarts-assistente en zo ben ik ook terechtgekomen in een dierenartsenpraktijk. Ik deed dat dolgraag. Maar ik worstel met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), waardoor ik moest stoppen. Dat viel me zo ontzettend zwaar dat ik in een depressie sukkelde. Mijn vriend stelde voor om naar puppy’s te gaan kijken, maar we wisten allebei dat we niet gingen alleen om te kijken. Het is mijn redding geweest.”

Verbetering
Helemaal niets doen was voor Anastasia geen optie, dus begon ze een webshop met hondenaccessoires. “Als veganist wil ik niet werken met leder als materiaal”, gaat Anastasia verder. “Na lang zoeken heb ik in het VK een firma gevonden die met kunststof werkt op maat van grote honden. Toch konden de hondenriemen verbeterd worden. De meeste halsbanden spannen zich rond de nek van het dier als je eraan trekt, wat kwalijke gevolgen kan hebben. Dus ben ik gaan nadenken over eigen ontwerpen, onder meer met een sluiting die voorkomt dat je te strak kan aantrekken. We hebben ook aangepaste handsfree leibanden. Die kan je aan je riem vastmaken tijdens het joggen of wandelen. Zulke banden worden ook wel gebruikt tijdens de Canicross, maar ik heb een aangepaste versie ontworpen met een grip dicht bij de hals, zodat je het dier beter onder controle kan houden als dat nodig moest zijn.”

Bewel
Anastasia kwam terecht in een starterstraject voor ondernemers. “Dankzij mijn coach kwam ik te weten dat ze bij Bewel wel konden instaan voor seriële productie”, gaat ze verder. “Ik ben dan in gesprek gegaan met de directie en als snel hadden we een akkoord. Hoewel we gespecialiseerd zijn in grote rassen, gaan we ons in de toekomst ook meer toeleggen op de kleinere exemplaren.”

In de winkel Skull aan de Reinpadstraat staat ook een fotowall. “Die gebruik ik om foto’s te maken van onze klanten met hun hond”, zegt Anastasia. “De twaalf leukste kies ik eruit om dan een jaarkalender van te maken.”