Architecten uit Hasselt kweken voedsel in kerk

Robbert Errico en Elisah Willen, actief binnen het Hasseltse architectenbureau UAUcollectiv, stellen vrijdag op de Wereldexpo in Milaan een bijzonder project voor. Ze willen kerken gaan gebruiken voor de kweek van groenten als sla, witloof, radijzen en champignons. Maar ook insecten kunnen er volgens de creatievelingen worden gekweekt. Op die manier krijgen de monumentale gebouwen, die kampen met overcapaciteit en soms zelfs helemaal leeg staan, een nieuwe, maatschappelijk relevante functie.

UAU kerkEen gek idee? "Misschien vreemd, want in een kerk heb je bijvoorbeeld geen zon," weten Robbert Errico en Elisah Willen. "Maar dat heb je eigenlijk ook niet nodig, want je kan vocht, temperatuur en licht zo regelen dat de omstandigheden wel toelaten om voedsel te produceren. Als alternatief voor zonlicht kun je bijvoorbeeld led-lampen gebruiken. Telers werken ook op substraat, zodat je ook geen grond nodig hebt." De ontwerpers denken ook aan hangende bakken en rekken, waarin de groeten gestapeld worden naargelang de behoefte aan licht.

UAUcollectiv heeft het project Ora et Gusta (Bid en Proef) genoemd. Het past volledig in het thema van de Wereldexpo: Feeding the Planet, Energy for Life. Daarna wil de Hasseltse onderneming het concept verfijnen en commercieel uitrollen. Chef-koks hebben al interesse getoond om het kerkvoedsel af te nemen.