Massimo Foto

Architectenbureau slaat tenten op in Nederland

Het gekende Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv heeft zopas een tweede vestiging geopend in Eindhoven. Partner-architect Massimo Pignanelli zal er één tot twee keer per week persoonlijk vertoeven om te brainstormen en een netwerk uit te bouwen.

Het nieuws staat te lezen op Architectura.be, een gespecialiseerd medium voor en over architectuur, dat Massimo Pignanelli wist te strikken voor interview. Daarin geeft hij aan dat de nieuwe uitvalsbasis moet dienen om interessante projecten bij onze Noorderburen binnen te halen. De eerste opdrachten die UAU Collectiv in Nederland mocht doen, konden op veel waardering van de opdrachtgevers rekenen. "Vooral door onze aanpak, die gebaseerd is op veel inzet, engagement en verantwoordelijkheidszin", aldus Pignanelli. "We zijn ook nogal dominant. We leggen het vuur aan de schenen van de stabiliteitsingenieur en aan de mensen van de technieken, om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Maar ook aan die van de aannemer om de bouwkost binnen de perken te houden. Die aanpak zijn ze in Nederland niet echt gewoon, maar daar maken we wel 'het verschil’ mee, ten gunste van het project.”

De nieuwe uitvalsbasis van UAU Collectiv is gelegen in de bruisende en opkomende buurt Strijp-S in Eindhoven. “We zijn gevestigd in Microlab, een centrum van creatieve bedrijven, zowel met de handen als met ‘brains’. Je vindt er werkplaatsen van schrijnwerkers en goudsmeden, maar ook startups en innovatieve mensen die vanalles aan het ontwikkelen zijn", aldus de architect op Architectura.be. "Het is één groot huis, waar we een werkplek delen met andere architectenbureaus, maar ook ontwikkelaars.” Kortom, een stimulerende omgeving waar Massimo Pignanelli één à twee keer per week heen trekt om te brainstormen en een netwerk uit te bouwen.

Een andere factor voor de keuze om in Eindhoven te starten, is de aanwezigheid van het Nederlandse hightechbedrijf ASML. "Zij trekken werknemers aan uit binnen- en buitenland, waardoor er in en rond Eindhoven op korte tot middellange termijn 50.000 woonentiteiten bijkomen. Er staan dus veel interessante projecten op stapel waar we graag naar meedingen. Maar ook verderop, tot net onder Rotterdam en Utrecht willen we stedelijke projecten binnenhalen. De vestiging in Eindhoven is dan een grote troef", besluit Pignanelli.