Autisten tellen stock na testen bij Scania

Om mensen met een beperking in te zetten bij de taken waar ze erg goed in zijn, worden autisten ingeschakeld om de stock bij bedrijven te tellen. Een proefproject dat door Bewel werd opgezet in het verdeelcentrum van Scania in Opglabbeek heeft positieve resultaten opgeleverd. Coca-Cola heeft alvast een contract gesloten om de autisten in te schakelen bij het tellen van wisselgeld uit de automaten.

stocktellingDe jaarlijkse inventarisopmaak of voorraadtelling is een verplichte, en vooral vervelende jaarlijkse klus. Maar voor personen met een 'autisme-spectrum-stoornis' is het een taak die ze graag en vooral goed doen. En dat bracht de logistieke consultants Ronny Neven (ALC) en Jan De Kimpe op een idee. Ze stelden aan Bewel voor om via proefprojecten na te gaan of een inschakeling in het reguliere arbeidsproces mogelijk was. Met succes. "Maar de rol van de begeleider is wel belangrijk," stelt algemeen directeur Patrick Nelissen van Bewel vast.

Op basis van deze bevindingen ontwikkelden Neven en De Kimpe een softwareprogramma dat de autisten helpt met een zeer strikte opvolging en gebruiksvriendelijke ondersteuning. De toepassing heet CCOptimizer. Bij Coca-Cola gaat men er alvast mee van start. Via de beschutte werkplaatsen zal deze dienstverlening ook elders in Vlaanderen worden aangeboden.