pexels-quang-nguyen-vinh-2159131

Limburgse horecabazen starten eigen opleidings-instituut

Na de zuiderlingen in de mijnen, de Indiërs in de fruitpluk en de Oost-Europeanen in de bouw, mikt de Limburgse economie nu op Aziaten om onze horeca recht te houden. Horecabazen Dimitri Beckers en Bart Canini willen samen met de VDAB en Itzu Jobs een academie opzetten op de Corda Campus, waar grote hordes buitenlandse arbeidskrachten worden klaargestoomd voor een job in de keuken of achter de toog. En ook Giuliano Bruno van de Italiaanse restaurantketen Giuliano, start met een eigen academie om (binnenlands) horecapersoneel op te leiden.

Bart Canini maakte de plannen bekend tijdens het interview 'Ontbijt met de baas' in Het Belang van Limburg. Het idee zou deze winter al tot uitvoering gebracht worden. Het zijn trouwens niet alleen buitenlandse arbeidskrachten, maar ook lokale werkzoekenden die in de academie zullen opgeleid worden tot keukenpersoneel, garçon of barbediende. "Dat je als klant misschien niet in het Nederlands bediend wordt, is geen issue", aldus Canini in het Belang van Limburg. "Iedereen spreekt toch een mondje Engels. Liever personeel dat gemotiveerd is, Engels spreekt en het vak kent, dan helemaal geen personeel..."

En ook Giuliano Bruno, eigenaar van de Italiaanse restaurants Giuliano in Hasselt, Genk en Maasmechelen, heeft zoals vele collega’s in de sector moeite om personeel te vinden. Daarom start hij nu met de Giuliano Academy. Iedereen die in de horeca wil werken is welkom, ook mensen zonder ervaring. Zij krijgen een opleiding op maat. "Ik heb drie restaurants en die draaien allemaal goed, maar het vinden van personeel is een zeer groot probleem’ zegt Giuliano Bruno. "Dat geldt voor elke job: van kelner tot kok, van afwasser tot zaalpersoneel. Ik kan alle werkende handen gebruiken. Zeker nu ik mij heb losgemaakt van de Group Bruno en op termijn nieuwe restaurants wil openen."

Daarom heeft hij de Giuliano Academy opgericht. "Ik besef dat er verschillende goede opleidingen zijn voor de horeca, maar die duren meestal jaren en zijn vaak gericht op sterrenzaken. Mijn concept is anders en daarom pak ik het op een andere manier aan."