Nieuws Limburg Limburgse horecabazen starten eigen opleidings-instituut

Limburgse horecabazen starten eigen opleidings-instituut

Limburgse horecabazen starten eigen opleidings-instituut

Na de zuiderlingen in de mijnen, de Indiërs in de fruitpluk en de Oost-Europeanen in de bouw, mikt de Limburgse economie nu op Aziaten om onze horeca recht te houden. Horecabazen Dimitri Beckers en Bart Canini willen samen met de VDAB en Itzu Jobs een academie opzetten op de Corda Campus, waar grote hordes buitenlandse arbeidskrachten worden klaargestoomd voor een job in de keuken of achter de toog. En ook Giuliano Bruno van de Italiaanse restaurantketen Giuliano, start met een eigen academie om (binnenlands) horecapersoneel op te leiden.

Bart Canini maakte de plannen bekend tijdens het interview ‘Ontbijt met de baas’ in Het Belang van Limburg. Het idee zou deze winter al tot uitvoering gebracht worden. Het zijn trouwens niet alleen buitenlandse arbeidskrachten, maar ook lokale werkzoekenden die in de academie zullen opgeleid worden tot keukenpersoneel, garçon of barbediende. “Dat je als klant misschien niet in het Nederlands bediend wordt, is geen issue”, aldus Canini in het Belang van Limburg. “Iedereen spreekt toch een mondje Engels. Liever personeel dat gemotiveerd is, Engels spreekt en het vak kent, dan helemaal geen personeel…”

En ook Giuliano Bruno, eigenaar van de Italiaanse restaurants Giuliano in Hasselt, Genk en Maasmechelen, heeft zoals vele collega’s in de sector moeite om personeel te vinden. Daarom start hij nu met de Giuliano Academy. Iedereen die in de horeca wil werken is welkom, ook mensen zonder ervaring. Zij krijgen een opleiding op maat. “Ik heb drie restaurants en die draaien allemaal goed, maar het vinden van personeel is een zeer groot probleem’ zegt Giuliano Bruno. “Dat geldt voor elke job: van kelner tot kok, van afwasser tot zaalpersoneel. Ik kan alle werkende handen gebruiken. Zeker nu ik mij heb losgemaakt van de Group Bruno en op termijn nieuwe restaurants wil openen.”

Daarom heeft hij de Giuliano Academy opgericht. “Ik besef dat er verschillende goede opleidingen zijn voor de horeca, maar die duren meestal jaren en zijn vaak gericht op sterrenzaken. Mijn concept is anders en daarom pak ik het op een andere manier aan.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Richard K. 2021-10-18 10:14:35

Een mooi initiatief om mensen in eigen huis of academie te gaan opleiden. Het feit dat men buitenlanders uit verre landen moet gaan aantrekken om deze dikwijls éénvoudige en repetitieve jobs te gaan doen terwijl er zoveel werklozen en inactieven in eigen land aanwezig zijn is minder te begrijpen. Het valt op dat de sectoren waarvan de beroepen vooral in de laagste looncategorie zitten zoals horeca, poets, transport en tuinbouw heel veel moeite hebben om personeel aan te trekken en te houden. Dit zal wellicht een reden zijn dat er minder interesse is om dit werk te doen en dan ook nog op moeilijke uren te gaan werken of lange dagen te doen. Kan de overheid dan niet ivp ook een hoge belasting te heffen op deze lage lonen (tot 53 % voor alleenstaande) in deze specifieke sectoren niet wat milder zijn en deze hoge belasting herleiden tot bv de helft zodat die mensen niet 50 euro maar bv netto 500 euro meer verdienen/per maand. Dit zou het beroep weer aantrekkelijker maken en uiteindelijk door de hogere werkzaamheidsgraad weer meer opbrengen voor de overheid (geen uitkering meer betalen en meer RSZ inkomsten ed). Ik denk dat er wel veel mensen graag in die specifieke sectoren werken maar men moet er ook financieel wat op vooruit gaan en niet achteruit als men dit werk doet.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.