Nieuws Limburg Baksteensector heeft crisis nog niet verteerd

Baksteensector heeft crisis nog niet verteerd

Baksteensector heeft crisis nog niet verteerd

De Belgische baksteensector heeft vorig jaar 2,018 miljoen m³ aan bakstenen geproduceerd. Dat is weliswaar een stijging met 2,5% vergeleken met 2009, maar nog een eind verwijderd van de 2,5 miljoen m³ van 2007. Dat blijkt uit het beknopte jaarverslag van de Belgische Baksteenindustrie.

De export vorig jaar steeg wel met 4,3% tot 364.000 m³, maar dat kon de zaken niet redden. De uitvoer blijft daarmee nog 35% achter tegenover de topjaren 2006 en 2007. Volgens de federatie was de terugval in België minder erg dan in andere Europese landen, onder meer door de verlaging van de btw op nieuwbouw tot 6% voor een schijf van 50.000 euro in ons land.

Ondanks de heropleving van de economie, verwacht de federatie dit jaar geen forse verbetering. “Er blijven voor dit jaar grote onzekerheden”, aldus de federatie. “De inhaalbeweing van begin dit jaar heeft vooral te maken met het slechte weer eind 2010 en het uitdovend effect van de lagere btw.”

Limburg
Limburg beschikt over een belangrijke concentratie aan baksteenfabrikanten. Zo heeft Vandersanden baksteenfabrieken in Spouwen en Lanklaar (en buiten Limburg nog in Hekelgem), is er Nelissen in Veldwezelt en beschikt de reus Wienerberger over baksteenproductie in Tessenderlo (Terca) en Veldwezelt (na de overname van Heylen Bricks in maart dit jaar).

DC
Foto: Jeffrey GAENS

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.