Nieuws Limburg Bandag wil er 33 buiten

Bandag wil er 33 buiten

Bandag wil er 33 buiten

Bij bandenbedrijf Bandag Lanklaar te Dilsen-Stokkem kondigde de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag aan: 24 arbeiders en 9 bedienden zouden er hun job verliezen. Het gaat in totaal om 33 van de 133 banen, zo vertelt TV Limburg.

Bandag is gespecialiseerd in de productie van loopvlakken voor vrachtwagenbanden, ook wel retread genoemd. De site in Dilsen-Stokkem is verantwoordelijk voor zo’n 80% van de business. Het gaat echter al enkele jaren slecht in deze branche, waardoor eigenaar Bridgestone een transformatieplan heeft opgesteld om de overcapaciteit en de winstgevendheid aan te pakken. “Bandag kampt met een daling van de vraag en met goedkope Aziatische concurrentie”, zeggen vakbondssecretarissen Eddy Kellens (ACV) en Yannick Urbain (ABVV). “De directie gaat er bovendien van uit dat de vraag zich de komende jaren niet zal herstellen. We hebben echter nog nooit meegemaakt dat een lokale directie op eigen initiatief naar het moederhuis (Bridgestone) stapt met een herstructureringsplan.

Het doel van dit plan is een duurzame toekomst voor het bedrijf garanderen. De enige oplossing is volgens de directie de efficiëntie verhogen en de kosten verlagen. Dit kan alleen gerealiseerd worden als het aantal werknemers wordt verminderd met 33, namelijk 24 arbeiders en 9 bedienden.

Ondanks de diverse vergaderingen met de ondernemingsraad, in het kader van de informatie- en consultatieprocedure, is sinds maart nog steeds geen vooruitgang geboekt. “Ook niet na de verzoeningspoging die zopas plaatsvond met het nationaal paritair comité van de Scheikunde als bemiddelaar,” klinkt het bij de directie van Bridgestone.

Sinds donderdag houden de vakbonden een stakingsactie. De directie vraagt de personeelsvertegenwoordigers om terug rond de tafel te zitten en op een constructieve manier de dialoog te hervatten. “Dit is de enige manier om de toekomst van de fabriek veilig te stellen,” klinkt het.


Margo Ombelets (TVL)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.