Bankier maakt sensationele carrièreswitch

Van bankier naar veiligheidsverantwoordelijke van het Circuit van Spa/Francorchamps. Een carrièreswitch die kan tellen. Johan Aerts (53) uit Kermt-Hasselt koos een jaar geleden om de stap toch te zetten. En hij heeft er geen spijt van. Hij is de enige Limburgse finalist in de wedstrijd ‘Grootste carrièreswitch’ van Selor.

aerts spaJohan Aerts had het nochtans ‘gemaakt’. Bij de bank Belfius had hij het na 28 jaar geschopt tot ‘relatiebeheerder Business Banking’, een goed betaalde job. Hij was in zijn regio verantwoordelijk voor de relaties met zelfstandigen, vrije beroepers en plaatselijke ondernemers. Hij voelde zich er als een vis in het water. “Maar door een reorganisatie zou ik naar een andere regio moeten overstappen,” legt Johan Aerts uit. “Mijn directe verantwoordelijke drong echt aan dat ik de overstap zou maken, maar ik had er mijn vragen bij. Ik moest er immers van nul beginnen, ik zou al mijn bestaande klanten verliezen, en vooral lijsten met potentiële klanten ‘afwerken’. Ik miste de mogelijkheid om mijn eigen creativiteit te botvieren in deze grote organisatie. Ik vroeg mij af of ik dit wel tot aan mijn pensioen wilde doen.”

Vacature

Op dat moment kruiste een vacature bij het Circuit van Francorchamps zijn pad. De ‘Track Safety Manager’ - zeg maar de veiligheidsverantwoordelijke op en rond het racecircuit - ging er met pensioen, en ze zochten een vervanger met ervaring. En die ervaring had Aerts wel. In zijn vrije tijd stak hij als grote fan al een pak tijd in de autosport, al jarenlang. “Ons huis was afbetaald, de kinderen waren zo goed als afgestudeerd. En mijn talenkennis was voor hen een pluspunt,” zegt Johan Aerts. Toch kwam het niet meteen tot een overeenkomst. Maar na wat geven en nemen van beide kanten, nam hij de job aan de andere kant van de taalgrens met beide handen aan.

Juweeltje
“Ik voel me nu als een kind in een speelgoedwinkel. Elke dag zijn er andere organisatoren met telkens weer andere wagens,” zegt hij. “Het is hard werken tussen 15 maart en 15 november, ook in de weekends. Het zijn erg lange dagen en weken, maar het voelt niet aan als werken. En in de winter heb ik veel vrije tijd. Ik ben erg blij dat ik bij Belfius zoveel kansen heb gekregen, en houd er vele vrienden aan over. Maar dit is echt mijn ding. Het circuit van Spa/Francorchamps is een juweeltje dat we absoluut moeten koesteren.”

Zijn er dan geen nadelen? “Ach, het is overal wel wat. Uiteraard was er aanvankelijk de taalbarrière. En ja, er was ook wel wat afgunst van mensen die ook voor mijn huidige job hadden gesolliciteerd. Maar dat is allemaal goed gekomen. Neen, ik denk niet dat ik nog terug ga naar de bankwereld,” lacht hij.

Johan Aerts is de enige Limburgse finalist in de wedstrijd die georganiseerd wordt door Selor, het werving- en selectiebureau van de overheid. De winnaar wordt op 26 november bekendgemaakt.