Nieuws Limburg Bankier uit Bilzen baas bij bedrijfsbemiddelaar

Bankier uit Bilzen baas bij bedrijfsbemiddelaar

Bankier uit Bilzen baas bij bedrijfsbemiddelaar

Manfred Krcmar (46) gaat een nieuwe uitdaging aan. De Bilzense bankier komt aan het hoofd te staan van Smart Deals, de jonge en gespecialiseerde poot van de Antwerpse overnamespecialist SDM-Valorum Corporate Finance Group. Het wordt zijn taak om de formule van Smart Deals op de radar te krijgen bij ondernemers.

SDM-Valorum werd opgericht door Jan Verbrugge (57), en is ook in Limburg erg actief in het kopen en verkopen van bedrijven (M&A). Hij noemt zichzelf de grootste onafhankelijke speler van het land, met de focus op kmo’s. Met een team van 17 mensen heeft SDM-Valorum al zo’n 1.200 ondernemingen begeleid bij het kopen of verkopen. “We doen dat laatste volgens de formule ‘no cure no pay’. Alle andere aspecten van M&A – juridisch of fiscaal – besteden we uit.”

Formule
Twee jaar geleden ontwikkelde SDM-Valorum de unieke formule Smart Deals, die vooral gericht is op het veiligstellen van het vermogen van de ondernemer. “In de meeste gevallen maakt het bedrijf zo’n 80 procent uit van het totale vermogen van de ondernemer”, zegt Verbrugge. “En dat kan je niet echt veilig noemen. In het nieuwe model neemt een ondernemer, eventueel samen met een aantal medewerkers of managers, een minderheidsparticipatie in een nieuwe constructie of holding boven zijn bedrijf. De overige aandelen worden onderschreven door een groep van individuele investeerders – veelal andere ondernemers – die eigenlijk de rol overnemen van een klassieke private-equityspeler.”

Veilig
Op die manier stelt de ondernemer een stuk van zijn vermogen veilig voor de toekomst. “Een dergelijk model kan bovendien een oplossing bieden voor de verankering van het bedrijf, het proces van opvolging door de kinderen, het aantrekken van externe bestuurders, investeringsplannen helpen financieren, enzovoort”, zegt Jan Verbrugge. Van de andere kant kunnen de andere ondernemers als beleggers hun portefeuille spreiden. “En daar heb ik een vermogensbeheerder voor nodig”, zegt Jan Verbrugge, wijzend naar Manfred Krcmar.

Uitdaging
Manfred Krcmar heeft 25 jaar ervaring in de financiële sector, waarvan 20 jaar als private banker. Tot eind vorig jaar stond hij aan het hoofd van de Hasseltse en Antwerpse vestiging van vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay. De bedoeling is dat hij ‘Mister Smart Deals’ wordt. “Ik ken Jan al jaren, en vorig najaar kwam het tot een eerste gesprek over een eventuele overstap. Uiteindelijk heb ik besloten om de uitdaging aan te nemen”, zegt Manfred Krcmar, die ook vennoot wordt bij SDM-Valorum. “Het wordt mijn taak om Smart Deals onder de aandacht te krijgen bij ondernemers langs beide kanten.” En dan moet de uitrol naar Nederland volgen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hasselt
Hasselt

Kopje-onder door de btw…

"Studies voorspelden het, en het wordt nu ook realiteit: de coronacrisis is een liquiditeitscrisis geworden. Voor de ondernemingen die in… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.