bartlens-1

Bart Lens wint prestigieuze Lifetime Achievement Award

De Henry van de Velde Lifetime Achievement Award gaat naar de Hasseltste architect en ontwerper Bart Lens. Het is één van de belangrijkste onderscheidingen in ons land op vlak van design.

Met deze prijs wordt een ontwerper of ontwerpstudio bekroond die minstens 30 jaar actief is en op economisch, maatschappelijk en of cultureel vlak impact heeft gehad, zowel in België als internationaal. Bart Lens beantwoordt aan dat profiel. De jury verwoordt het zo: "Bart Lens wil als architect impact hebben op de leefomgeving. Naast gebouwen ontwerpt hij ook objecten waarmee wij ons omringen. Meer en meer vertrekt hij vanuit de materialen, waarbij de traditionele verwerking belangrijker wordt. Lens creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de leefomgeving."

Een speciale vermelding kreeg Bart Lens voor de rol die hij opneemt in Domein Bokrijk. "Hij fungeert er als ambassadeur van het ambachtelijk erfgoed. Hier brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen samen te zetten. Dit was doorslaggevend in onze keuze voor Bart Lens."

De architect en ontwerper ging met zijn eigen bureau Lens°Ass Architecten van start in 1995. Aanvankelijk tekende hij alleen renovaties en verbouwingen, maar hapte al snel toe om ook grote nieuwbouwprojecten onder handen te nemen. Zo (her)tekende hij onder meer de Nieuwstraat in Brussel en werkte hij mee aan de site Be-MINE in Beringen en het gerechtsgebouw in Hasselt.