Nieuws Limburg “Bedrijf met 1 persoon niet altijd voor persoonlijk gewin”

“Bedrijf met 1 persoon niet altijd voor persoonlijk gewin”

“Bedrijf met 1 persoon niet altijd voor persoonlijk gewin”

De afgelopen 5 jaar is het aantal zelfstandigen in Limburg met bijna 15% gestegen. In die cijfers zitten ook een aantal managementvennootschappen die zijn opgericht voor fiscale optimalisatie. “Als de overheid de fiscale ontwijking wil aanpakken, moet ze goed beseffen dat de overgrote meerderheid van de éénpersoonsvennootschappen hardwerkende zelfstandigen zijn die geen enkele intentie hebben om fiscaal voordeel te vergaren”, stellen Bart Lodewyckx en Geert Lambrechts van Unizo Limburg. “Zij mogen dan ook niet gestraft worden.”

Unizo Limburg heeft om het nieuwe jaar in te zegenen 10 prioriteiten bepaald waar in 2022 extra op gehamerd wordt. Naast klassiekers, zoals de verlaging van de administratieve lasten of een betere sociale zekerheid voor zelfstandigen, worden ook een aantal specifieke aandachtspunten naar voor geschoven. Zo waarschuwen voorzitter Geert Lambrechts en gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx voor een bijkomende belastingdruk op éénmansvennootschappen. De overheid wil immers paal en perk stellen aan managers van grote bedrijven die -na een functie in loondienst- een managementvennootschap oprichten omdat het voor hen fiscaal interessant is. “De overgrote meerderheid van de zelfstandigen in dit statuut zoekt absoluut geen fiscaal gunstige behandeling”, stelt Unizo Limburg. “Voor hen is dit de enige reguliere vennootschapsvorm om hun activiteiten voor meerdere klanten te kunnen uitvoeren. Het zou dan ook bijzonder onrechtvaardig zijn als zij zouden moeten boeten voor enkelingen die een managementvennootschap oprichten voor persoonlijk gewin.”

Het toegenomen aantal managementvennootschappen is één van de verklaringen waarom het aantal zelfstandige ondernemers in Limburg de afgelopen jaar met 15% is gestegen. Er zijn in onze provincie nu 91.447 zelfstandige ondernemers, waarvan 58.533 mannen en 32.914 vrouwen. 62% van het totaal is actief in hoofdberoep, 27% in bijberoep en 11% na hun pensioenleeftijd. Die laatste categorie groeit overigens het sterkst (bijna +30%). Ook de bijberoepers nemen fors toe (+22%).

“Ook zelfstandigen in armoede”
Unizo Limburg heeft nog wel meer aandachtspunten in de nieuwsjaarsboodschap. Zo wil de organisatie voor zelfstandigen de wildgroei aan lokale belastingen inperken. “Slechts één voorbeeld: de archaïsche belasting op drijfkracht wordt eindelijk afgeschaft, maar vervangen door een oppervlaktebelasting die de ondernemers veel meer kost…”

Lambrechts en Lodewyckx dringen verder in hun memorandum aan op (onder meer) een uitbreiding van de flexijobs naar alle sectoren, een verlaging van de energiekosten zodat de index -en dus ook de lonen- minder snel stijgen, een activering van de 131.500 niet-werkenden in Limburg, een bestrijding van de leegstand in handelskernen, de bescherming van de zelfstandigen in armoede, en het wegwerken van de oneerlijke concurrentie met werkvolk uit Oost-Europa.

Rechtszekerheid
“Samengevat kan je stellen dat een zelfstandige ondernemer maar één keer kan uitgeven wat hij verdiend heeft”, zegt Geert Lambrechts. “Als er al iets overblijft wordt dat direct afgeroomd door gemeentetaksen, extra personeelskosten, buitenlandse concurrentie, een belabberde sociale bescherming, enzovoort. Er is altijd wel iets… We pleiten voor eenduidige, kant-en-klare oplossingen zodat er rechtszekerheid is en elke ondernemer loon naar werken krijgt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.