Senne Poelmans

Bedrijfswagen als lokaas voor nieuw personeel

"Een klein mirakel". Zo noemt Voka Limburg de voorspelling dat we midden dit jaar economisch sterker zullen staan dan voor het uitbreken van de coronacrisis. "In feite hebben we gewoon 2 jaar verloren", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. "Dat de ravage die in deze periode werd aangericht niet groter is, is louter te danken aan onze bedrijven. Want een beleid is er al die tijd niet geweest. Hoog tijd dat ook de overheden hun verantwoordelijkheid opnemen."

Na een fenomenale duik van de Limburgse economie bij de start van de coronacrisis, klauterden onze bedrijven heel netjes uit het dal. Zowat een jaar geleden leidde dit tot een piek die aardig boven het peil van voor de crisis uitsteeg. Sindsdien brokkelt de barometer echter opnieuw af, zij het erg lichtjes. Na 12 maanden van opeenvolgende dalingen, arriveren we medio 2022 nog steeds op een niveau dat hoger ligt dan in maart 2020. "En dat is een mirakel", vindt Johann Leten. "Volledig de verdienste van onze bedrijven, en zeker niet van de overheid, die heeft geschitterd in geen beleid te voeren. Uit cijfers blijkt overigens dat ons overheidsbeslag tegen 2026 het hoogste van heel Europa zal zijn. Gezien de zeer matige service die we daar voor terugkrijgen, mogen we spreken van een regelrechte aanfluiting", vindt Leten.

Dat het onze bedrijven zijn die desondanks voor goede vooruitzichten zorgen, blijkt uit een aantal specifieke parameters uit de meest recente conjunctuurbarometer. "Zo is het aantal starters in 2021 opnieuw tot een recordhoogte geklommen", weet Senne Poelmans, senior adviseur Belangenbehartiging bij Voka Limburg (foto). "Maar liefst 9.469 hebben de afgelopen jaar de sprong naar een eigen zaak gewaagd. Nog belangrijker is dat de Limburgse starters het langer volhouden. Zo is 7/10 starters uit 2016 nog steeds actief, en dat is een erg hoog cijfer."

Op vlak van de export zijn de signalen gunstig. Het afgelopen kwartaal lag de exportwaarde van de goederen 23% hoger dan een jaar eerder. "Dat is goed, maar vooral toe te schrijven aan de inflatie, waardoor het netto resultaat ongeveer gelijk blijft."

Auto als lokaas
Voor de bouwsector blijven alle vooruitzichten erg positief. "Zeker in de residentiële nieuwbouw blijven de orderboekjes goed gevuld, terwijl de renovatiemarkt lichtjes afneemt en een bijkomende stimulans goed kan gebruiken", stelt Poelmans. Zelfs vanuit de veelgeplaagde automobielsector komen er hoopgevende signalen. De bedrijfswagens nemen toe, onder meer omdat ze worden ingezet als troef in de War for Talent. En ook de vrachtwagens en opleggers worden vaker besteld.

Hét zorgenkind blijft de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen neemt steeds verder af (-13%), wat gezien het stijgende aantal ontvangen en openstaande vacatures, de match tussen vraag en aanbod alleen maar moeilijker maakt.

Al bij al dus goede vooruitzichten, al zijn er een aantal flikkerlichten die de stabiliteit van de economie stevig ondergraven.