vaccin-corona

“Bedrijven betalen rekening voor gebrek aan coronatests”

Iedereen die met een coronapatiënt in aanraking is gekomen, maar niet direct kan getest worden, mag met een eenvoudig doktersattest 10 dagen thuisblijven. “Als mensen zonder ziektesymptomen noodgedwongen twee weken thuis moeten zitten, loopt het werk op voor de collega’s en komt het systeem verder onder druk”, vindt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Dus zelfs als er niets aan de hand is, zijn het de bedrijven en de overgebleven collega’s die de dupe zijn van het gebrek aan testcapaciteit.”

Unizo Limburg maakt zich grote zorgen over het aanhoudend gebrek aan voldoende (snel)testcapaciteit en de daaraan gekoppelde beslissing om iedereen met risicocontacten tien dagen in quarantaine te plaatsen. “Heeft er eigenlijk al iemand bij stilgestaan wat dat betekent voor onze betrokken ondernemers?”, vraagt Bart Lodewyckx zich af. “Dat betekent dus dat ze werknemers die zich perfect gezond voelen, nog langer dan voorheen moeten missen. Ook ondernemers die zelf risicocontacten hadden, maar zich fit voelen, zitten nu dus noodgedwongen extra lang thuis. Dit is alweer een aanslag op het recht op ondernemen. Alsof onze bedrijven het nog niet moeilijk genoeg hadden.”

In bedrijven waar medewerkers kunnen telewerken, valt hier in veel gevallen nog een mouw aan te passen. “Maar dat geldt niet in de talloze kmo’s met arbeiders in de productie en op werven, met bedienden op de winkelvloer en in magazijnen… Die zitten dus twee weken werkloos thuis, waardoor wie op de werkvloer achterblijft, extra hard moet bijbenen en heel vaak het werk niet meer rond krijgt”, gaat Bart Lodewyckx verder.

Extra zorgwekkend is volgens Unizo Limburg de vaststelling dat kennelijk nogal wat artsen in deze situaties automatisch ziekteattesten uitschrijven, terwijl ze quarantaineattesten horen af te leveren bij iemand die niet ziek is. “Voor onze kmo’s maakt dit immers een fundamenteel verschil”, benadrukt Bart Lodewyckx, “want bij een ziekteattest moeten werkgevers gewaarborgd loon betalen, terwijl wie thuis zit met een quarantaineattest op tijdelijke werkloosheid terugvalt.” Het te makkelijk uitschrijven van ziekteattesten kan er volgens Unizo Limburg ook toe leiden dat, ook wie nog perfect zou kunnen telewerken, gewoon met ziekteverlof gaat, met behoud van loon en op kosten van de werkgever.

“We rekenen erop dat het huidige tekort aan (snel)testcapaciteit op heel korte termijn wordt weggewerkt, zodat de quarantaineperiodes opnieuw kunnen worden ingekort en potentiële superverspreiders snel kunnen worden gedetecteerd”, besluit Lodewyckx.