Johan-Schildermans-200×300-2

Bedrijven stellen investeringen in groene stroom uit

Ondernemersvereniging VKW Limburg vangt vanuit diverse hoeken signalen op dat bedrijven hun geplande investeringen in milieuvriendelijke toepassingen uitstellen. Dit heeft alles te maken met de aangekondigde afbouw van subsidies voor groene investeringen, en vooral met de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. "De overheid moet daarentegen voorspelbaar, betrouwbaar en degelijk zijn, als ze werkelijk wil bijdragen tot een positief ondernemersklimaat," zegt Johan Schildermans van VKW Limburg.

Dat er flinke subsidies nodig waren om de eerste golf van investeringen aan te trekken, vindt VKW Limburg nodig en nuttig. Ook de beslissing om deze kraan geleidelijk dicht te draaien eens de trein op gang is gekomen. "Dat een aanpassing nodig was wordt niet betwist," aldus Schildermans. "We vinden het echter erg ongepast om van de ene op de andere dag het volledige steunmechanisme dusdanig bruusk aan te passen dat een hele sector dreigt ontwricht te worden. De onzekerheid en de bijkomende kosten door de nieuwe regels, zorgen ervoor dat banken op dit moment zeer weigerachtig staan tegenover het financieren van welk groenestroomproject dan ook."

"Het feit dat men nu, om de eigen fouten uit het verleden te herstellen, beloftes uit het verleden breekt en de ondersteuningsregels van de ene dag op de andere, zonder enige redelijke geleidelijkheid, omgooit, creëert vandaag erg veel onzekerheid bij bedrijven en strookt dan ook niet met het installeren van een positief ondernemersklimaat. We hebben nood aan een langetermijnvisie," besluit Johan Schildermans.