Schermafbeelding 2024-05-13 om 23.05.21

Bedrijven trekken beleidsmakers aan de mouw: “Alles kan beter, jongens!”

Een aantrekkelijker ondernemingsklimaat, een bloeiende economie én een sterkere welvaart voor de Limburgers: dat is wat VKW Limburg wil bereiken als uitkomst van de verkiezingen op 9 juni. De werkgeversorganisatie heeft er 100 concrete actiepunten aan gekoppeld, en legde deze allemaal voor aan de verantwoordelijken van de politieke partijen.

Naar aanleiding van de nakende verkiezingen roept VKW Limburg de politici op om uitdagingen aan te pakken, knopen door te hakken en taboes te doorbreken. Hiervoor reikt de werkgeversorganisatie alle politieke partijen 10 'powerboosters' aan, die samen 100 concrete actiepunten bevatten om onze regio futureproof, naar een betere toekomst te leiden.

Marc Warson, voorzitter van VKW Limburg, licht toe: “VKW engageert zich voor een veerkrachtige, welvarende en duurzame regio die beter dan vandaag is voorbereid op de uitdagingen van morgen. Dat engagement geven we vorm in een toekomstvisie. Een concreet actieplan met tien krachtige boosters met gegarandeerd onmiddellijk resultaat: voor een aantrekkelijker ondernemingsklimaat, een bloeiende economie en sterkere welvaart voor de Limburgers.”

Gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens vult aan: “We roepen de volgende regeringen op om snel gedurfde keuzes te maken. Om te focussen op een beperkt aantal goed gerichte speerpunten, maar die ook daadwerkelijk en zonder taboes aan te pakken. Door komaf te maken met heilige huisjes, maar steeds in dialoog met alle stakeholders.”

Dan Warson weer: “Geef ondernemers daarbij voluit vertrouwen en ruimte. Zodat zij de hun eigen ambitie vol in de strijd kunnen werpen voor hùn rol in dit verhaal, datgene waarin ze uitblinken: welvaart creëren.”

Op basis van deze 10 powerboosters, uitgewerkt in 100 concrete actiepunten, ging VKW de afgelopen weken constructieve en open gesprekken aan met de Limburgse partijtop van de diverse politieke partijen (CD&V, Groen, NV-A, Open VLD, Vooruit, Vlaams Belang en PVDA).

Concreet samengevat houden de 10 powerboosters in:

1. Minder en eenvoudigere regels
2. Concurrentiëlere loonkosten
3. Een werkzamere arbeidsmarkt
4. Meer rechtszekerheid
5. Competitievere en zekere energie
6. Focus op innovatie & levenslang leren
7. Sterkere strategische infrastructuur & vlottere mobiliteit
8. Stimulerendere fiscaliteit
9. Fitte overheidsfinanciën en -efficiëntie
10. Een vlotter kader voor familiale overdracht