Nieuws Limburg “Beroepsklagers zetten 6.500 jobs op de helling”

“Beroepsklagers zetten 6.500 jobs op de helling”

“Beroepsklagers zetten 6.500 jobs op de helling”

Voka Limburg reageert tevreden op het ontwerpdecreet dat de betwisting van vergunningen aan strengere voorwaarden onderwerpt. “Dat werd hoog tijd”, vindt Johann Leten. “De slinger was doorgeslagen. Verschillende organisaties hadden er een sport van gemaakt om tegen ieder ruimtelijk dossier in te gaan. Mede hierdoor staat vandaag de creatie van zo’n 6.500 Limburgse jobs op de helling.”

De werkgevers hameren al lang bij de politiek op het inperken van de ruime beroepsmogelijkheden. Vlaams minister Zuhal Demir gaat daar op in, door onder meer de klagers te verplichten om eerst te bewijzen dat ze persoonlijk schade zouden lijden door het project in de vergunningsfase. Bovendien moeten de argumenten in een volgende fase van de procedure, nieuw zijn, anders worden ze afgewezen.

Voka Limburg is de minister erkentelijk. “We hebben investeringen nodig om uit deze crisis te geraken, maar al te veel dossiers verzanden in eindeloze procedures omdat ‘beroepsklagers’ protest aantekenen”, zegt Leten. “We zijn niet tegen inspraak, maar dit moet objectief gebeuren en mag nooit ten koste gaan van maatschappelijke vooruitgang.”

“We zien dit als een eerste stap in de richting van de rationalisering van beroepsmogelijkheden. En dat werd hoog tijd, want de slinger was helemaal naar één kant doorgeslagen. Een aantal organisaties gaan bijna altijd in het verweer tegen elke vergunningsaanvraag. En dat is nefast. Het aantal investeringsdossiers dat in het slop zit door ellenlange beroepsprocedures, is legio. Vandaag de dag wordt de creatie van 6.500 nieuwe banen hierdoor bedreigd. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? De investeringen zijn meer dan nodig om uit de crisis te geraken en de samenleving vooruit te helpen. Met oeverloos stokken in de wielen te steken geraken we nergens, noch economisch, noch ecologisch”, besluit Johann Leten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.