durasun_YB10-768×1152

Bert houdt Chinese cyberspionnen buiten

Er is veel ophef rond de mogelijke spionage die de Chinezen zouden kunnen uitvoeren via de omvormers van zonnepanelen of andere technologie 'Made in China'. Een hoop quatsch volgens sommigen, een ernstig te nemen bedreiging volgens anderen. Zoals Elicity in Ham, een bedrijf dat met een eigen oplossing komt om "inmenging en potentiële rampspoed" in de toekomst te vermijden.

De zonnepaneelindustrie staat sinds vorige week op zijn kop: de met het internet verbonden omvormers van Chinese makelij zouden toelaten dat de gegevens over onze energievoorziening worden gelekt, en meer nog: dat de Chinezen met een simpele druk op de knop voor een black-out kunnen zorgen in heel Europa.

"Deze nachtmerrie lijkt werkelijkheid te kunnen worden", zegt Bert Valkenborgs, bestuurder van Elicity in Ham. "Om daar op te anticiperen komen wij met een nieuw product: Jullix. Het is dé ultieme verdediging tegen Chinese cyberagressie..."

"Rampspoed uitsluiten"
"Het is een geavanceerd energiemanagementsysteem dat enerzijds zorgt voor een optimale aansturing, en anderzijds het voor Chinese fabrikanten onmogelijk maakt om mee te kijken of de omvormer op afstand te besturen. Daartoe verbreken we de connectie met de omvormer-monitoring van de fabrikant, zodat China de volledige controle over de elektrische installatie verliest. Wij zijn ervan overtuigd dat Europa deze state-of-the-art beveiliging dringend moet omarmen om inmenging en potentiële rampspoed in de toekomst uit te sluiten."